Ingredientul minune care te scapă de probleme. Cum ajută consumului de oregano

Oregano. Sursă foto: Facebook/Oregano Plant

Oregano este o plantă utilizată pe scară largă în gătit, dar uneori este folosită și în scopuri medicinale. Unele motive pentru care oamenii beau ceai de oregano includ răceala, indigestia sau tusea. Oregano are compuși care pot fi antiinflamatori sau antibacterieni, dar beneficiile pentru sănătate sunt multiple.

Este extrem de delicios în mâncare. Totuși, data viitoare când nu te simți bine gândește-te să-ți faci un ceai de oregano. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale frunzelor uscate de oregano infuzate în ceai.

Ceaiul de oregano, o soluție minune

Oregano este o plantă folosită în mod obișnuit în bucătărie, fie proaspătă, fie uscată. Aroma sa este descrisă ca fiind înțepătoare, pământie, picantă sau piperată, cu nuanțe de mentă sau fân. Este adesea folosită pentru a completa mâncărurile mediteraneene care includ paste, sosuri de roșii, carne de pasăre, carne și pește.

Frunzele plantei de oregano sunt folosite la gătit și la prepararea ceaiului. Plantele aromatice conțin diverși compuși care pot avea un impact la nivelul organismul. Aceste efecte pot fi subtile, astfel încât cantitatea de plantă utilizată în alimente poate să nu aibă efecte dramatice.

Unii compuși activi din oregano includ monoterpene fenolice, flavonoide și acizi fenolici. Compușii antioxidanți găsiți în oregano includ acidul cafeic, acidul p-coumaric, acidul rosmarinic, derivații cafeoilici și cavacrolul.

Remediu naturist pentru problemele de sănătate

Oregano a fost studiat ca remediu naturist. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a-l recomanda în mod specific pentru o anumită afecțiune. Nu există suficiente cercetări privind utilizarea oreganoului ca ceai pentru a spune că ar fi benefic pentru sănătate. Totuși, până acum, s-a ajuns la anumite concluzii.

Se crede că oregano poate avea proprietăți multiple, printre care:

  • Antiacid
  • Antibacteriene
  • Anticancer
  • Antiinflamatoare
  • Antioxidant
  • Antispasmodic

Există, de asemenea, multe specii (aproximativ 70) de oregano, iar compușii activi variază de la o specie la alta. În plus, aceștia pot fi modificați de modul în care oregano este prelucrat și/sau gătit.

Cercetările privind oregano s-au axat în mare parte pe extractul de oregano sau pe uleiul esențial. Extractul sau uleiul de oregano are cea mai mare concentrație de fenoli carvacrol și timol, care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Deseori, studiile nu au fost efectuate pe oameni, ci în laborator sau pe animale de cercetare. Toate acestea fac dificilă înțelegerea modului în care consumul de oregano poate afecta organismul.

Efecte antibacteriene

Unele dintre substanțele din oregano, inclusiv flavonoidele și polifenolii, pot avea efecte antibacteriene. Aceasta înseamnă că luptă activ împotriva bacteriilor și pot ajuta la întreruperea capacității acestora de a se dezvolta în organism. Cu toate acestea, nu există prea multe dovezi care să arate o relație directă între oregano și combaterea bacteriilor.

Efecte antiinflamatorii

Flavonoidele și acizii fenolici sunt compuși găsiți în oregano și alte plante care pot reduce inflamația. Inflamația din organism poate fi un răspuns adecvat, cum ar fi la un virus al răcelii. Dar atunci când inflamația nu este controlată, poate duce la apariția bolilor și chiar a cancerului. Oregano conține flavonoide, dar efectele lor sunt slab studiate la om.

Efecte antioxidante

Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot duce la deteriorarea celulelor din organism. Se consideră că daunele pe care le provoacă sunt legate de apariția cancerului și a altor boli. Un antioxidant poate interfera cu radicalii liberi și poate preveni aceste daune. Oregano conține antioxidanți. Cu toate acestea, nu se știe cât de eficient este la neutralizarea radicalilor liberi.

Efecte antispastice

Antispasticele sunt compuși care acționează asupra mușchilor netezi din sistemul digestiv. Anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), pot determina contracția acestor mușchi, provocând durere, diaree sau alte efecte.

Oregano conține substanțe fitochimice care pot avea efecte antispasmodice. Cu toate acestea, acestea nu sunt bine studiate, iar oregano nu este recomandat ca antispasmodic.

Contraindicații

În timp ce cantitățile mici pot fi acceptabile, cantitățile mari de ceai sau extract de oregano nu sunt recomandate persoanelor însărcinate. Oregano poate avea un efect stimulant asupra uterului. Acest lucru nu este de dorit în timpul sarcinii.

Persoanele cu diabet trebuie să fie atente atunci când beau ceai de oregano, deoarece acesta ar putea reduce nivelul zahărului din sânge. Oregano poate funcționa, de asemenea, ca un anticoagulant, astfel încât persoanele care sunt expuse riscului de sângerare ar putea dori, de asemenea, să evite cantități mari de ceai de oregano.

Persoanele cu afecțiuni digestive pot reacționa și la ceaiul de oregano. Nu există multe dovezi cu privire la ceai, dar se știe că uleiul esențial de oregano poate să nu fie bine tolerat de unele persoane. Cel mai bine este să abordați orice supliment cu atenție și să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a-l încerca.

Cum se prepară ceaiul de oregano

Ceaiul se prepară prin înmuierea unei linguri de oregano uscat sau 2 linguri de frunze proaspete în apă fierbinte timp de 2-4 minute. Planta poate fi din același borcan de condimente folosit pentru gătit sau dintr-un pliculeț de ceai prefabricat. Unele persoane cultivă, de asemenea, o plantă de oregano și folosesc frunzele în mâncare sau în ceai.

Gustul ceaiului poate fi puternic, astfel încât unii oameni ar putea dori să adauge arome pentru a-l face mai plăcut. Mierea sau stevia sunt aditivi populari pentru ceai. Deoarece pot exista efecte adverse, consumul de ceai de oregano cu moderație, cum ar fi 2 sau 3 cești pe zi, este alegerea bună. Unele persoane pot aplica ceaiul pe piele pentru proprietățile antibacteriene. Cu toate acestea, ar trebui să fie răcit bine înainte de a face acest lucru.

Oregano este o plantă folosită pe scară largă pentru a aroma alimentele. Utilizările sale ca plantă medicinală sunt mai puțin bine înțelese și studiate, deși pare să conțină compuși benefici. Transformat în ceai, nu este probabil dăunător pentru majoritatea oamenilor, dar cei care trăiesc cu o afecțiune cronică trebuie să aibă grijă înainte de a-l încerca, conform Yahoo.News .