Un cal decapitat și jupuit e agățat de cablurile unui stâlp de teleferic din Pirinei, la 2 000 de metri altitudine. O punere în scenă sofisticată și macabră. Ce mesaj dorește să transmită făptașul? Calul aparținea lui Eric Lombard, urmașul unei dinastii de oameni de afaceri ce domnește în această zonă.

Să fie vorba de un avertisment împotriva lui? La poalele munților acoperiți de zăpadă, în orășelul Saint-Martin, se află un spital unde sunt închiși ucigași declarați nebuni de justiție. Să fi evadat vreunul dintre ei și să fi comis această faptă sinistră? Se declanșează o anchetă de proporții. Eric Lombard apelează la relațiile sale sus-puse pentru a afla cine i-a omorât pur-sângele care valora 500 000 de euro. E chemat de urgență de la Toulouse și Martin Servaz, un reputat investigator.

Se alătură echipei conduse de Irène Ziegler, căpitan de la secția de cercetări penale. Cei doi fac o descoperire șocantă: AND-ul lui Julian Hirtmann, un pacient al azilului, este prezent la locul uciderii armăsarului. Considerat un criminal organizat, pervers, psihopat, un prădător social redutabil și deosebit de inteligent, bolnavul păzit cu strășnicie a scăpat cu dibăcie de o pedeapsă mai aspră. Deși bănuit a avea la activ peste 40 de crime, nu s-a găsit nicio probă împotriva lui. Dar ce legătură poate fi între el și magnatul dornic să vadă cât mai repede rezolvat tenebrosul caz?

Pornind de la un fapt divers, în romanul “Înghețat al lui Bernard Minier suspansul are o gradare perfectă și curiozitatea cititorului e împinsă la extrem. În curând nu mai e vorba doar despre un cal – doi locuitori sunt omorâți, iar un al treilea – însuși primarul – se simte în pericol. Cu o deosebită abilitate autorul ne conduce spre deznodământul unor întâmplări în care oamenii sunt rareori ceea ce par a fi și toată lumea are ceva de ascuns. Evenimentele sângeroase din mica localitate au o explicație în trecut.

În urmă cu 18 ani s-a înregistrat un val de sinucideri. Băieți și fete între 14 și 18 ani și-au curmat singuri viața în condiții misterioase. Niciunul n-a lăsat vreo scrisoare de adio. De-abia acum, după atâta vreme, polițiștilor li se dezvăluie adevărul despre moartea lor. Toți au fost abuzați sexual. Iar lanțul de omoruri e un act de răzbunare a cuiva care devine cunoscut abia la sfărșitul lecturii.

Iată o carte incitantă, cu o țesătură de intrigi create cu dibăcie, cu personaje bizare, dar credibile. Nu e de mirare că a inspirat un film TV de succes pe care îl puteți viziona pe NETFLIX.