Iréna Sendler (născută: Krzyżanowska, cunoscută în polonă Irena Sendlerowa, nume conspirativ: Jolanta), (n. 15 februarie 1910, Otwock,Polonia – d. 12 mai, 2008, Varșovia), a fost o asistentă medicală şi socială din Polonia. Este cunoscută pentru faptul că a întemeiat organizaţia „Żegota” (polonă Rada Pomocy Żydom) care sprijinea acţiunea de salvare şi adăpostire a ereilor între anii 1942 şi 1945, faţă de ocupaţia nazistă. Această organizaţie a reuşit să salveze în jur de 75.000 de evrei polonezi prin falsificarea unor acte de identitate!

La rândul ei, Iréna Sendler, în calitate de soră medicală a reuşit, printr-o acţiune de control epidemiologic, să intre în contact cu evreii din ghetoul din Varșovia şi să salveze, cu documente falsificate şi cu ajutorul unor voluntari, 2.500 de copii evrei, care au fost plasaţi la familii poloneze sau ascunşi în mănăstiri şi orfelinate.

Metoda utilizată pentru a-i scoate pe micuți din barăcile morții era senzațională. Lucrând (voluntar) ca lăcătuș, Iréna ascundea copiii în cutia cu scule pe care o așeza, apoi, în mașină. Mai mult, dresase un câine să latre chiar în momentul în care nemții verificau automobilul, pentru a acoperi eventualele zgomote provocate de micuți.

Prinsă până la urmă de Gestapo, „Îngerul copiilor” a fost torturat înfiorător, călăii naziști distrugându-i mâinile și picioarele.

Iréna a păstrat numele tuturor copiilor pe care i-a salvat din ghetou într-un borcan pe care l-a îngropat lângă un copac în grădina din spatele casei. După război , ea a încercat să localizeze toţi părinţii care ar fi putut supravieţui, încercând astfel să îi redea pe copii familiilor lor; din păcate cea mai mare parte dintre acei părinți fuseseră gazaţi.
Iréna a fost propusă de preşedintele Lech Kaczyński pentru premiul Nobel pentru pace, dar nu l-a primit (acesta a fost decernat lui Al Gore pentru filmul „Încălzirea planetei”).