Îngerii cu epoleţi

Îngerii cu epoleţi

Peste 700 de pompieri şi jandarmi din Suceava s-au aflat, zi şi noapte, alături de sinistraţi. "Era beznă şi apă", rezumă un căpitan situaţia.

Printre zecile de mii de familii de suceveni care au trăit cu sufletul la gură ultima săptămână, îngrozite de potopul ce înghiţea de la o zi la alta judeţul, s-au numărat şi cele ale sutelor de pompieri şi jandarmi trimişi în mijlocul puhoaielor. Mulţi dintre ei se află la prima intervenţie de asemenea anvergură şi au înfruntat riscuri la care nici măcar nu s-au gândit când s-au înrolat în rândurile Jandarmeriei sau ale pompierilor. Camionul pompierilor, înghiţit de ape În noaptea de 24 iulie, cerul s-a rupt prima oară deasupra judeţului Suceava şi s-a produs revărsarea apelor. Mai mulţi pompieri au fost trimişi cu un autocamion să decolmateze un podeţ din Câmpulung Moldovenesc, şi aşa au ajuns să vadă moartea cu ochii. În timp ce racordau o motopompă, au observat cum puhoaiele au smuls un garaj şi se îndreptau spre ei. Au fugit din calea viiturii toţi, cu excepţia comandantului de echipaj şi a unui subofiţer care s-au urcat imediat în autocamion, încercând să-l scoată din calea apelor furioase ale pârâului Valea Seacă. O maşină luată de puhoaie a fost băgată pur şi simplu sub autocamionul pompierilor, acesta s-a răsturnat şi a fost înghiţit de ape.

„L-a dus aproximativ un kilometru şi jumătate în aval. Oamenii spuneau că se mai vedea doar girofarul. Şoferul şi comandantul de echipaj au ieşit pe turela cabinei, ofiţerul a sărit pe un mal şi s-a ţinut de un gard, iar subofiţerul s-a prins de o răchită care era dusă de ape la vale. Norocul său a fost că a ajuns sub geamul unei case, fiind tras de oameni înăuntru“, îşi aminteşte momentele de groază căpitanul Dan Baltaru, din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă (ISU) Suceava. Salvatorii, salvaţi de sinistraţi Ofiţerul povesteşte că cei doi pompieri erau în stare de şoc. Subofiţerul salvat în ultima clipă era aproape inconştient. „De când a venit viitura şi a sărit de pe cabina autocamionului nu mai ştie nimic. Tot ce ţine minte e că s-a trezit în casă la un om, atât“, completează căpitanul Baltaru. Şi el, ca şi mulţi alţi pompieri ai ISU Suceava, au fost mereu în prima linie. Au văzut oameni căţăraţi în copaci, în podurile caselor, pe acoperişuri, oameni pentru care ei erau singura speranţă.

„M-a impresionat imaginea unei bătrâne care stătea pe ochiul de geam din podul casei şi plângea... «Căsuţa mea, căsuţa mea». Colegii mei au salvat copii, femei, bătrâni. Unii erau imobilizaţi la pat sau abia se puteau mişca, apa era până la geamuri, poate şi mai multă“, rememorează căpitanul. Lucian Ungureanu este comandantul Detaşamentului Mobil al Jandarmeriei Suceava şi a fost în mai toate localităţile din judeţ afectate de inundaţii. Deşi este unul dintre veteranii jandarmilor şi a luat parte şi la acţiunile de salvare a sinistraţilor inundaţiilor de la Arbore, de acum doi ani, căpitanul Ungureanu a văzut şi el moartea cu ochii în urmă cu câteva zile.

„Era o casă, la Straja, în care rămăseseră izolate trei persoane. Aveam de parcurs până la ele cam 100 de metri. Apa era până aproape de piept, curenţii foarte puternici, ziceai că-i Dunărea. Am plecat şase oameni cu o barcă şi, când am ajuns în dreptul lor, apa ne-a răsturnat-o. Abia am ieşit, ne-au tras cu sfoara la mal“, povesteşte Ungureanu. Poveştile celor care au intervenit pentru salvarea populaţiei sunt cutremurătoare, şi fiecare dintre cei peste 700 de pompieri şi jandarmi mobilizaţi are una. Nu ştie să înoate, dar s-a băgat în apă „Nu te mai gândeşti în acele momente la viaţa ta. Vrei doar să ajuţi, să-ţi faci meseria“, mărturiseşte sergentul major Adrian Haucă (28 de ani), din cadrul Jandarmeriei. Deşi au fost momente în care s-a băgat în apă până la gât, pentru a evacua persoane rămase izolate, tânărul jandarm mărturiseşte că habar nu are să înoate. În sprijinul pompierilor suceveni au intervenit cadre ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Botoşani, Neamţ, Vrancea, Covasna şi Harghita, iar jandarmii au fost ajutaţi de colegii lor din Bacău.

Pentru ei, ultimele zile au însemnat tot atâtea nopţi albe în care s-au rugat să ajungă teferi acasă . Căpitan Doru Ciubotariu (35 de ani) a făcut parte din grupa de jandarmi trimisă la Ţibeni în calea viiturii. „Erau şi bătrâni, familii cu copii mici, care aveau neapărat nevoie de ajutor. I-am dus sus, pe un deal, şi am stat împreună cu ei, la foc, până spre dimineaţă. Era beznă şi apă“, rezumă situaţia Ciubotariu. Cpt. Dan Baltaru, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Suceava: "Soferul şi comandantul de echipaj au ieşit pe turela cabinei, ofiţerul a sărit pe un mal şi s-a ţinut de un gard, iar subofiţerul s-a prins de o răchită care era dusă de ape la vale. Norocul său a fost că a ajuns sub geamul unei case, fiind tras de oameni înăuntru."

Ne puteți urmări și pe Google News