Cum l-a înfruntat Martha Bibescu pe Goering. În a doua jumătate a anilor 30, Germania și Italia se baricadau asemeni unor citadele.
Hitler cerea spațiu vital, remilitarizase Rhenania, se apropiase de Mussolini, părăsise Societatea Națiunilor și reintrodusese armata obligatorie.
În 1936, la Berlin și la Garmischpartenkirchen, la Jocurile Olimpice încercase să le transforme, contrar scopului lor fondator, în tribune ale agresiunii de orice tip.
Martha Bibescu, Hitler și Mussolini
Martha Bibescu (1886-1973) are ocazia să îi cunoască pe marii dictatori ai secolului XX, pe Mussolini și Hitler. Nu numai pe ei ci și pe câinele de pază (unul dintre ei) al lui Hitler, Reichsfuhrerul Hermann Goering (1893-1946), pilot de elită al Primului Război Mondial, lider nazist și părinte al Luftwaffe în interbelic.
Martha Bibescu asistase la vizita lui Hitler la Roma în 1938, văzuse butaforia fascistă și rictusul nazist pe fața lui Hitler, Goebbles, Himmler și Goering.
În paginile sale, dictatorii sunt redați sarcastic în goana lor nebună după imagine, notorietate, admirație de mase.
Drumurile au purtat-o pe Martha Bibescu (avea o aversiune față de germani încă din 1917 când patronase spitale pentru răniți în Bucureștiul ocupat de nemți și fusese cumva un fel de agent secret al României printre trupele lui Mackensen, contribuind la rezistența românească din spatele frontului, în timp ce guvernul legitim al României era la Iași până în 1918) și în cel de Al III-lea Reich.
Vizita la Goering
Aici, a vizitat reședința Karinhall a lui Hermann Goering. L-a văzut pe ridicolul Goring căznindu-se în ciuda grăsimii sale să încapă în pantalonii bufanți și uniformele pe care și le croia singur, ca un fel de Joachim Murat napoleonian, ajuns în secolul XX.
Goering le-a prezentat cu mândrie domeniul de vânătoare, castelul. Acolo, două lucruri au „aprins-o” pe Marha Bibescu, aceasta reacționând fără milă.
Mai întâi a văzut jocul de trenulețe pe care Goering ca un copil întârziat îl construise, zice-se pentru copiii lui avuți cu prima soție (ulteior se va căsători cu o actriță germană). Martha l-a văzut cum stătea aplecat asupra șinelor cum shimba macazele electric pentru jucăriile sale.
O replică de la Martha Bibescu
Ulterior, i-a condus într-o cameră mică, înțesată de lucruri de valoare, ca o consignația unde s-a adus marfă.
Biroul de lemn masiv, ferestruica deschisă, lumina lămpii de birou, diversele caiete și foi așezate nemțește pe tăblia biroului i-au impresionat pe cei de acolo, mai ales că Goering a tunat ritos: „Hier, denke Ich!” - aici este camera unde gândesc s-ar traduce. A vrut să spună că aceea era camera unde el cumpănea unele decizii.
Martha Bibescu ar fi dat replinca: „Să înțeleg că m gândiți în afara acestei camere, când sunteți implicat la Berlin în marile decizii?”
Evident, Goering s-a abținut, asistența a rămas uluită și noi am rămas cu amintirea unei replici acide a marii scriitoare, filantrop și memorialiste românce pe care Franța a adoptat-o cu strălucire și pasiune.