Russell Crowe şi Joaquin Phoenix ne ţin ca pe jar, într-o încleştare pe viaţă şi pe moarte, într-un superfilm de Oscar: „Gladiatorul“.
Drama e o epopee incredibil de bine articulată a regizorului Ridley Scott, pornind de la recrearea atmosferei Romei gladiatorilor şi până la personajele care o populează, dintre care se detaşează Împăratul Commodus (Joaquin Phoenix) şi generalul Maximus (Russell Crowe), decăzut la condiţia de sclav, dar unul cu mintea sclipitoare şi curajos peste măsură. Este, cu siguranţă, rolul cel mai puternic al lui Russell Crowe. De altfel, Maximus i-a adus Oscarul în 2001 pentru Cel mai bun actor în rol principal.
Generalul sclav
Marele general roman Maximus conduce legiunile spre victorie, făcându- l pe Împăratul Marcus Aurelius (Richard Harris) să-l dorească drept sucesor, deşi tronul are un moştenitor, Commodus (Phoenix). Invidios pe Maximus, acesta din urmă îşi ucide tatăl şi revendică puterea.
Generalul scapă cu viaţă, dar cu inima zdrobită, pentru că îi este ucisă familia de către oamenii lui Commodus. După ani în care este ţinut sclav şi antrenat ca gladiator, se întoarce la Roma ca să răzbune moartea soţiei şi a copilului său.
Inadvertenţe
În ciuda faptului că producţia te transportă cu uşurinţă pe vremea gladiatorilor, există mai multe inadvertenţe de-a dreptul comice. De exemplu, când Maximus se întoarce acasă, pe plantaţia sa sunt vizibile urmele de tractor. Sau într-un moment în care execută diverse torsiuni şi salturi, putem vedea talpa de cauciuc a sandalei lui Maximus.
Însă, chiar dacă, din punct de vedere al acurateţei şi al adevărului istoric, filmul nu stă chiar în picioare, „Gladiatorul“ şi-a câştigat publicul şi pe critici cu dramatismul poveştii şi interpretarea impresionantă a eroilor săi.
„Gladiatorul“ a fost considerat de membrii Academiei Americane cel mai bun film al anului 2001.
SÂMBĂTĂ, 20.10: TVR 1