Procurorul general Augustin Lazăr susţine că 35% dintre inculpaţii trimişi în judecată anul trecut au încălcat legislaţia rutieră, aceasta fiind cea mai comună infracțiune din România.
Augustin Lazăr consideră că această infracțiune are la bază două cauze clare: "infrastructura rutieră primitivă de acum 100 de ani", dar şi comportamentul conducătorilor auto, mai ales al celor tineri, care sunt "teribilişti".
"Aş dori să vă dau câteva exemple, care ne pun pe gânduri şi ne arată că ordinea de drept în România trebuie întărită, nu slăbită, şi că investiţiile trebuie făcute, nu abandonate. Spre exemplu, inculpaţii trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice reprezintă 35% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. La fiecare 100 de inculpaţi, 35 sunt trimişi în judecată pentru aceste fapte. Ceea ce ne încurajează pe noi, la creşterea aceasta enormă a parcului auto, să facem investiţii. Cu maşini foarte puternice şi tot mai competitive, tot mai speciale, (...) circulăm pe o infrastructură rutieră primitivă de acum 100 de ani. Şi atunci rezultatele sunt cele care se văd. De asemenea, trebuie să umblăm la educaţia oamenilor. Tinerii trebuie să înveţe să fie politicoşi în trafic, dar să fie politicoşi şi în viaţa obişnuită. Maniera în care omul se comportă la volan este exact maniera în care a fost el educat acasă şi la şcoală. Din păcate, numărul de infracţiuni comise de tineri şi de minori este în creştere. Este o altă veste rea", a precizat procurorul general.
Întrebat dacă acest număr mare de infracţiuni la regimul rutier este cauzat de comportamentul conducătorilor auto, Lazăr a indicat infrastructura şi indisciplina, scrie Agerpres.
"Dacă infrastructura ar fi mai largă, mai bine construită, ar mai permite, să zicem, şi unele fapte de indisciplină rutieră, s-ar putea evita, dar aşa cum este infrastructura noastră, orice conduită abuzivă în regimul rutier este fatală, pentru că aşa sunt drumurile. Dar îmi e foarte greu să spun care ar trebui să fie pe primul loc, fiindcă educaţia conducătorilor auto trebuie să fie în vizorul autorităţilor competente. Şi educaţia tinerilor. Tinerii fatalmente devin conducători auto. Conducătorii auto sunt teribilişti. Dacă nu au o educaţie adecvată, fac lucruri pe care nu ar trebui să le facă la volan, după cum le fac şi pe stradă şi le vedem (...) Consumul de alcool, conducere fără permis, conducere cu nişte autoturisme şi nişte autovehicule care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru a circula pe drumurile publice şi produc accidente, uneori chiar accidente colective".