Mii de români au plecat, în ultimele zile, la muncă în străinătate. Cei mai mulți au les Germania, însă și Marea Britanie are nevoie de mână de lucru.
Fermierii britanici sunt obligaţi să importe muncitori pentru culegerea fructelor şi legumelor, inclusiv din România, pentru a face faţă în timpul restricţiilor impuse în Regatul Unit. Muncitorii sunt aduşi cu avioane charter speciale.
Chiar astăzi, primul avion pe ruta Bucureşti Londra Stansted va aduce în capitala Angliei 180 de muncitori. Este primul zbor din şase programate până acum, menite să asigure un flux de muncitori care să permită recoltarea în fermele britanice.
În acest context, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a încercat să explice modul în care sunt încheiate contractele de muncă cu angajatorii străini.
”Între mine și Ambasada României în Germania respectiv atașatul de muncă din Germania este o comunicare permanentă în această perioadă, de dimineață până seara, în contextul recentelor plecări ale românilor la muncă, în străinătate. Inspecția Muncii mă informează asupra situației din teren.
Înainte de orice, aș spune clar: avem datoria să facem mai mult pentru ca românii să ia în considerare ofertele de muncă din țară, dar nu voi lua niciodată o măsură, cât de mică, pentru a pune o piedică în calea celor care doresc să muncească, să câștige un ban cinstit oriunde în Europa. Este decizia lor.
Câtă vreme Ordonanța Militară nr. 3 nu interzice dreptul românilor de a merge la muncă pe teritoriul României, având o prevedere specială vizând dreptul la muncă în activități agricole, nu se vor pune piedici celor cărora un alt stat le-a permis să muncească”, a explicat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a mai spus că sunt mulți români care merg de mai mulți ani în anumite locuri din străinătate, ca să muncească. ”Au contactele stabilite. Este cazul celor despre care presa a relatat recent din parcarea Aeroportului din Cluj Napoca, persoane care și-au stabilit singure condițiile de muncă, direct cu angajatorul.
Plec de la premiza că niciun angajator nu vrea să îi îmbolnăvească ci îi vrea apți de muncă și că românii care pleacă au reținut apelul autorităților române de a își lua măsuri de protecție. Pericolul nu a trecut. Le recomand să călătorească în cele mai sigure condiții și le mulțumesc pentru că iau măsuri pentru protejarea lor.
Alți români apelează la Agenții de Plasare a Forței de Muncă, entități care depun o simplă notificare la ITM despre desfășurarea activității (în esență, o activitate de suport – mediere pentru viitorul angajator și pentru cel care dorește să muncească) și care mai depun o informare la trimestru despre numărul persoanelor plecate să lucreze în străinătate.
Din controalele Inspecției Muncii nu se văd probleme în etapele de început, acelea de facilitare a angajării respectiv de semnare a contractului. Am cerut o atenție sporită în această perioadă. 345 de controale au fost efectuate, de către IM, în ianuarie și februarie anul acesta.
Când românii ajung în țara de destinație, instituțiile de control de acolo verifică dacă prevederile contractului (altfel, destul de detaliate – vorbind despre durata contractului, asigurare medicală, condiții de prezență la lucru, condiții de cazare, transport dus – întors) se respectă întocmai.
Am solicitat o discuție cu Ministrul Muncii din Germania pentru că doresc să transmit rugămintea mea și a Guvernului Orban pentru acordarea atenției cuvenite condițiilor de muncă pentru muncitorii români”.