Evenimentul Zilei > International > Informaţie de ultimă oră de la Bagdad. SUA nu retrag trupele militare din Irak
Informaţie de ultimă oră de la Bagdad. SUA nu retrag trupele militare din Irak

Informaţie de ultimă oră de la Bagdad. SUA nu retrag trupele militare din Irak

După ce Guvernul de la Bagdad a solicitat SUA să trimită reprezentanţi în Irak pentru a demara procedura de retragere în siguranţă a trupelor americane, o informaţie bombă face înconjurul lumii.

Premierul demisionar al Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a cerut secretarului de stat american Mike Pompeo trimiterea unei delegaţii pentru organizarea retragerii soldaţilor americani din Irak, retragere pe care o cere Parlamentul irakian.

După ce Washingtonul l-a ucis într-un raid la Bagdad pe influentul general iranian Qassem Soleimani şi pe colonelul său, irakianul Abu Mahdi al-Muhandis, sentimentul antiamerican a inflamat Irakul şi autorităţile se distanţează din ce în ce mai mult de marele aliat american, în avantajul Iranului, duşmanul Washingtonului, potrivit  AFP.

Acum, după ce Parlamentul Irakului a votat expulzarea celor 5.200 de soldaţi desfăşuraţi în Irak – şi probabil ulterior a trupelor altor 75 de state-membre ale coaliţiei antijihadiste condusă de Washington – Abdul Mahdi l-a contactat joi seara, telefonic, pe Pompeo.

El i-a „cerut ca reprezentanţi să fie trimişi în Irak pentru a pune în funcţie mecanismele necesare aplicării deciziei Parlamentului în vederea retragerii securizate a trupelor din Irak”, se spune într-un comunicat al biroului de presă al premierului demisionar irakian, un înlocuitor al căruia nu a fost încă numit, potrivit AFP.

Oficial, Washingtonul asigură că nu are niciun plan de retragere, însă o încurcătură recentă a suscitat îndoieli. Comandamentul american în Irak a informat oficial într-o scrisoare autorităţile de la Bagdad de începerea retragerii, înainte ca Washingtonul să asigure să era vorba de „o ciornă” trimisă din eroare.

Autorităţile irakiene cer ca această retragere să fie efectivă cât mai repede posibil, după „încălcări ale suveranităţii Irakului”, cu referire la raidul împotriva lui Soleimani, dar şi la un raid care a avut loc cu o săptămână înainte asupra unor baze din Irak în care au fost ucişi 25 de combatanţi pro-Iran integraţi în forţele de securitate guvernamentale.