În acest context, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că „PSD a sugerat că nu sunt bani de pensii”, deși problema este una „de perspectivă”, ce ar putea deveni realitate abia în 30 de ani, poate „și mai mult”. „Una este o discuție de unde să vină banii pe anul acesta, și alta este o discuție ce se întâmplă cu veniturile, care alimentează Pilonul I, peste 25, 30 de ani – o chestiune care, din nou, constituie o preocupare pentru Ministerul Muncii și cred că trebuie să constituie pentru noi, ca societate”, a declarat Violeta Alexandru la B1 TV.

În ceea ce privește creșterea pe anul acesta, a mai spus ministrul, sumele aferente sunt prevăzute în buget. ”Chiar nu am ce să comentez mai mult pe acest aspect. Sigur, privim cu toată seriozitatea toate semnalele – banca centrală, analiști respectabili au tras un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care această creștere l-a avut. Știa și PSD acest lucru, când a făcut reglementarea. Suntem însă datori să punem legea în aplicare și, repet, în bugetul pe 2020 aceste fonduri sunt prevăzute”.

Despre creșterea vârstei de pensionare

Legat de creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, ministrul Muncii a precizat că este vorba despre o abordare serioasă, de o documentare, dar în niciun caz despre o modificare a legii în sensul de a fi obligatoriu să lucrezi până la o vârstă înaintată: “Suntem în prima etapă de documentare, fără să fi conturat propriu-zis un proiect de amendare legislativă, ci mai degrabă ne facem o părere despre ceea ce se întâmplă în celelalte ţări din Uniunea Europeană, despre ceea ce se întâmplă în România şi ţinem cont de toţi factorii specifici României. Mă refer la speranţa de viaţă, care e diferită faţă de cea a celorlaltor ţări, mă refer la disponibilitatea românilor de a munci, pentru că sunt persoane care au disponibilitatea să-şi continue activitatea, mai ales în învăţământ, în mediul rural, şi există la Ministerul Muncii semnale, precum există semnale şi din partea celor care vor să se pensioneze mai devreme. Prin urmare, suntem departe de a lua o decizie pe acest subiect”.

”Fake-news-ul pe care PSD îl propagă face să creeze panică”

Violeta Alexandru a precizat că este o abordare serioasă, riguroasă, în sensul de a documenta care sunt practicile europene şi de a analiza posibilităţile, de a crea opţiunea românilor: ”Repet, a spus-o şi premierul, a spus-o şi preşedintele Iohannis, este vorba de o opţiune care se manifestă a fi necesară mai ales în învăţământ, în rândul cadrelor didactice şi nu numai. Este vorba despre oameni care doresc să-şi continue activitatea şi cer statului să le dea această posibilitate. Nimeni, absolut nimeni nu a discutat despre un imperativ, despre o obligaţie, despre modificarea legii în sensul de a fi obligatoriu să lucrezi până la o vârstă înaintată. Absolut nimeni nu a vorbit despre acest lucru. Însă propaganda, fake-news-ul pe care PSD îl propagă face să creeze panică în populaţie şi pentru acest lucru sunt responsabili în mod direct. Suntem departe de a lua o decizie. Nu există o propunere conturată în sensul de proiect”.

Aceasta a admis că nu toţi oamenii vor să lucreze mai mult şi “este dreptul lor să se pensioneze după o viaţă muncită la vârsta la care se pot pensiona”, însă sunt şi persoane care doresc să îşi continue activitatea, iar statul trebuie să creeze condiţiile pentru toate aceste categorii şi să le dea posibilitatea să decidă pentru viaţa lor profesională.