Informația momentului - Alexandru Rafila amenință cu demisia. „Am făcut apel la responsabilitate”

Foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a transmis guvernanților că, în cazul în care nu susțin adoptarea proiectului de lege privind impunerea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă, va lua în calcul să își dea demisia din fruntea portofoliului pe care îl conduce, au transmis surse din interiorul coaliției de guvernare. Medicul a negat, însă, informațiile.

UPDATE: Alexandru Rafila neagă faptul că ar fi transmis liderilor coaliției de guvernare că este dispus să își dea demisia. Ministrul Sănătății a subliniat că a făcut apel la responsabilitate, iar dacă proiectul de lege privind impunerea certificatului verde COVID-19 nu va fi votat de parlamentari, „avem cu toții o problemă”.

Ministrul Sănătății: „Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toții o problemă”

„Nu am anunțat absolut pe nimeni chestiunea asta, am făcut doar mai devreme un apel la responsabilitate. Nu a existat nicio discuție pe această temă. Eu am făcut apel la responsabilitate, atât.

Certificatul verde trebuie să treacă pentru că trebuie să avem la dispoziție un instrument dacă apare un alt val pandemic. Dacă nu apare un val pandemic, atunci avem doar un cadru legal”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat ce se va întâmpla dacă inițiativa legislativă nu va trece la vot, ministrul Sănătății a spus: „Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toții o problemă - nu suntem responsabili pentru ceea ce suntem. Este responsabilitatea acestei coaliții. PSD și-a făcut datoria”.

Știre inițială: Alexandru Rafila amenință că pleacă de la Ministerul Sănătății. Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat în repetate rânduri importanța adoptării inițiativei legislative care se referă la impunerea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă.

Alexandru Rafila amenință că își dă demisia de la Ministerul Sănătății

„Ori certificat verde, ori plec!”, s-a exprimat Alexandru Rafila în ședința de marți seară, potrivit surselor politice citate de Antena3. Oficialul le-a transmis politicienilor că dacă nu va exista o asumare de răspundere sau o procedură rapidă în ceea ce privește adoptarea inițiativei legislative prin care se impune prezentarea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă va părăsi funcția de conducere de la Ministerul Sănătății.

Poziția medicului vine după ce, în cursul zilei de marți, românii au ieșit în stradă și au protestat împotriva restricțiilor, precum și împotriva impunerii documentului sus-amintit. Ulterior, manifestanții s-au deplasat la Palatul Parlamentului, unde au încercat să invadeze instituția. Subiectul a fost abordat pe larg și de presa internațională.

Revenind, Alexandru Rafila a precizat anterior, în cursul zilei de marți, că pe proiectul de lege în cauză au fost purtate discuții cu experți de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ce presupune certificatul verde COVID-19

Nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregăteşte România ca în cazul în care se intuieşte apariţia unei situaţii epidemiologice deosebite, care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziţie un instrument care să prevină creşterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr important de decese.

Proiectul prevede utilizarea unui certificat electronic COVID care are cele trei alternative disponibile – vaccinare, trecere prin infecţie şi testare. Ca să nu creăm o presiune foarte marte pe angajator şi nici pe angajaţi, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, ca să fie uşor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, fie că discutăm despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare”, a explicat Alexandru Rafila la Palatul Parlamentului.

15 vouchere electronice pentru testare

Fiecare voucher va avea o valoare standard, decontabilă de către aceste instituţii care efectuează testarea.

„Diferenţa faţă de forme anterioare este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creştere timp de 3 săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, iar renunţarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența ajunge sub 1 la mie”, a mai spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a menţionat că valoarea unui astfel de voucher decontabil va fi în jur de 10 euro, iar acest cost va cuprinde testul în sine, manopera şi materialul de protecţie pentru personalul medical.