InfoCons supune atenției publice articole de Halloween care conțin compuși toxici, substanțe cancerigene și materiale inflamabile. Aceastea au fost vândute atât în magazine cât și pe platformele online din România și Uniunea Europeană.
InfoCons, articole de Halloween periculoase pentru copii
Autoritățile au identificat mai multe articole care pun în pericol sănătatea consumatorilor, în special a copiilor.
InfoCons a avertizat asupra pericolelor ascunse în produsele de Halloween, disponibile atât pe piața europeană, cât și pe piața din România.
Perucile și costumele de Halloween sunt făcute din materiale care pot lua foc instant
Care sunt produsele periculoase pentru copii
Printre produsele cu grad mare de inflamare se numără:
- O pălărie de vrăjitoare de culoare roșie, marca FAMILY, care este extrem de inflamabilă și poate provoca arsuri grave la nivelul capului;
- Un costum „Wednesday" din Familia Addams, a cărui perucă poate lua foc foarte ușor;
- Baloane decorative marca „Spooky Celebrations" care conțin substanțe toxice ce pot provoca cancer prin simpla atingere sau contact cu gura;
- Cercei de Halloween cu concentrații mari de cadmiu. Aceștia pot afecta rinichii și oasele;
- O paletă de farduri pentru ochi "Spooky Season" care conține crom și antimoniu în cantități periculoase, putând provoca alergii și cancer;
- Decorațiuni cu LED-uri și schelete electrice care conțin plumb și cadmiu în cantități peste limitele premise.
Aceste produse au fost găsite atât în magazinele fizice, cât și pe platforme online din Uniunea Europeană. Ele nu respectă standardele europene de siguranță și pot pune în pericol sănătatea utilizatorilor, mai ales a copiilor.
Aplicația InfoCons, alerte în timp real despre produse neconforme
Pentru a evita achiziționarea unor astfel de produse periculoase, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor o aplicație gratuită care oferă alerte în timp real despre produsele neconforme.
Aplicația este disponibilă în 33 de limbi și poate fi folosită în toate țările membre UE și NATO.
„Toate produsele identificate în sistemul European de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi", avertizează InfoCons, îndemnând consumatorii să fie vigilenți când cumpără articole de Halloween.