Evenimentul Zilei > Economie > INFLAȚIE și MANIPULARE. Un ECONOMIST arată cum a CRESCUT puterea de CUMPĂRARE: „Propaganda ne intoxică…”
INFLAȚIE și MANIPULARE. Un ECONOMIST arată cum a CRESCUT puterea de CUMPĂRARE: „Propaganda ne intoxică…”

INFLAȚIE și MANIPULARE. Un ECONOMIST arată cum a CRESCUT puterea de CUMPĂRARE: „Propaganda ne intoxică…”

Creșterea inflației din ultimele câteva luni a condus la un sentiment de neliniște în rândul populației, dar și la atacuri asupra coaliției de guvernare PSD-ALDE, venite din partea unor persoane publice. Guvernul este văzut ca principal vinovat pentru creșterea prețurilor, dar ultimele date venite de la Institutul Național de Statistică (INS) arată, în fapt, o creștere a puterii de cumpărare.

Analiza statistică este pusă în context de economistul Cristian Socol, care prezintă comunicatul INS în raport cu inflația și puterea de cumpărare a românilor. Fostul consilier al ex-premierului Victor Ponta avertizează că există o campanie de manipulare, care poate fi combătută printr-o privire mai atentă aruncată datelor comunicate de institut.

 

„De la inceputul anului propaganda ne intoxica cu urmatorul fapt: Cresterile salariale sunt "mancate" integral de cresterea preturilor, de inflatie. E prapad, scade puterea de cumparare. Si vine azi comunicatul cu date oficiale de la INS si zice plus 11,2% crestere nominala feb 2018 fata de feb 2017 si daca dai jos inflatia ramane O CRESTERE DE PUTERE DE CUMPĂRARE DE 6,2%. Oricum, trebuie sa priviti cu atentie la datele statistice oficiale, altfel cadeti prada manipularii”, a scris, miercuri, Cristian Socol, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook.

Economistul atașează mesajului său despre manipulare și o captură de ecran a datelor publicate de INS, care se regăsește în imaginea de mai jos.