În luna septembrie inflația a scăzut de la 9,4% la 8,8% potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Însă rata inflației nu a scăzut destul de mult astfel încât să se micșoreze și prețul alimentelor.
Inflația și-a continuat trendul descendent și în luna septembrie. De asemenea și prețurile au continuat să se micșoreze. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), comparativ cu luna august inflația a scăzut cu șase puncte procentuale de la 9,4% la 8,8%, iar în luna august a stagnat.
Inflația a scăzut în luna septembrie
Dacă pentru luna septembrie rapoartele indică o inflație mai mică față de luna august, nu vorbim de o scădere suficientă astfel încât prețurile alimentelor să scadă și la raft. Este suficient să aruncăm o privire pe graficul de scumpiri și constatăm că prețul zahărului a crescut cu 12%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) este 12,6%, potrivit insse.ro.
Începând cu această toamnă, prețurile alimentelor de bază au scăzut pentru anumite produse de bază. Însă au crescut prețurile carburanților, energiei electrice și a hainelor. În ultima lună prețul alimentelor a crescut în medie cu 0,3% ca urmare a ordonanței de urgență adoptate la finalul verii.
Ordonanță prin care s-a urmărit plafonarea adaosului comercial la 20%. Comercianții folosesc diferite tertirpuri pentru a fenta efectele ordonanței. Adică, au scos de la comercializare produsele vizate de ordonanță și le-au înlocuit cu cu alte produse care nu sunt supuse plafonului.
Evoluția prețurilor pentru alimente și servicii
Dar chiar și în aceste condiții prețurile pentru anumite categorii de produse alimentare au crescut din nou în luna septembrie. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la ouă (16%), cartofi (13%), zahăr (12%) și unt (9%).
De la an la an scoatem plătim mai mult pentru margarină (17,2), pește (17,6%) și produse din panificație care s-au scumpit cu (16,5). În schimb s-au ieftinit uleiul și făina cu 23,5% respectiv 16,26%.
În luna septembrie cele mai semnificative creșteri au fost la servicii de apă, canal, salubritate și biletele de avion. Pentru serviciile de salubritate am plătit în luna septembrie cu 21% mai mult. Iar pentru biletele de avion cu 24% mai mult.