Inflaţia estimată de BNR, sub cea a Comisiei Europene

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ieri în creştere uşoară inflaţia pe anul acesta de la 6,6% la 6,7%, iar pe 2009 de la 4,2% la 4,5%, a anunţat ieri guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu.

Proiecţiile BNR sunt diferite de cele ale Comisiei Europene, care a prognozat pentru 2008, în România, o inflaţie de 7,8% iar pentru anul viitor de 5,7%.

Analiştii spun că, având în vedere faptul că este vorba de o estimare, este normal să apară viziuni diferite. „Nu sunt chiar foarte mari diferenţele. E vorba de estimări pe un an neterminat. Mai sunt două luni în care se mai pot întâmpla multe. CE este mai puţin optimistă decât BNR, şi eu, personal, înclin să le dau dreptate“, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.

De altfel, BNR, şi-a păstrat rezerve şi a declarat că, având în vedere situaţia dificilă de pe pieţele internaţionale, inflaţia poate varia cu +/- 2% faţă de scenariul de bază.

Salariile cresc, productivitatea rămâne în urmă Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează, în prognoza de toamnă, o inflaţie de 6% în 2008, iar pentru anul viitor o inflaţie anuală de 4,5%. După vârful atins în iulie, rata inflaţiei a intrat acum pe un trend descendent, conform BNR.

Tendinţa este suţinută şi de scăderea ritmului de creştere a creditului acordat sectorului privat. Pe de o parte, o presiune semnificativă pe inflaţie a pus-o în ultima vreme majorarea rapidă a salariilor, în condiţiile în care productivitatea a crescut lent.

Astfel, s-au ridicat costurile unitare cu forţa de muncă. De asemenea, a „tras“ de inflaţie în sus şi avansul cererii de bunuri şi servicii, pe fondul creşterii economice semnificative din acest an - circa 8,5%. Pe de altă parte, la scăderea inflaţiei a pus umărul şi redresarea producţiei agricole în acest an, care a dus la scăderea preţurilor legumelor şi fructelor.

Petrolul, mai ieftin pentru o vreme

Unul dintre factorii care afectează semnificativ inflaţia este preţul combustibililor, legat de evoluţia preţului petrolului. Isărescu crede că nu este cazul să ne mai temem că preţul barilului de petrol va mai atinge curând 100 de dolari.„Nu vom mai vedea curând preţuri de 100 de dolari pe baril la petrol, acum când marile economii sunt pe punctul de a intra în recesiune economică“, a declarat Isărescu.

Şi în România, în ultimele săptămâni, reducerea cotaţiilor petrolului s-a tradus în scăderi ale preţurilor combustibililor la pompă.

Scade puterea de cumpărare Inflaţia este un dezechilibru economic reprezentat de o creştere generalizată a preţurilor şi de scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naţionale.

Rata anuala a inflaţiei relevă cu cât au crescut preţurile după 12 luni şi nu trebuie confundată cu rata media anuală a inflaţiei care măsoară creşterea medie a preţurilor dintr-un an faţă de media preţurilor din anul precedent.

REACŢIE

S&P a scris datele despre România „pe lângă subiect“

„Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s ar trebui să trimită în România o echipă de specialişti care să cunoască realităţile şi să refacă datele scrise pe lângă subiect“, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a arătat că, în primul rând, datoria publică a României este la un nivel foarte jos, ca raport în PIB, respectiv de 12%. Agenţia de evaluare financiară a redus, săptămâna trecută, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung şi calificativul pentru creditele pe termen scurt ambele cu perspectivă „Negativă“.

CITIŢI ŞI: Negocierile au eşuat, greva merge mai departe