Inflația din Germania a atins un nivel record. Războiul din Ucraina a afectat importurile și exporturile din Rusia

Olaf Scholz. Sursa foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Rata inflației din Germania atins cel mai ridicat nivel începând din 1951. Inflația a ajuns, în luna octombrie, la valoarea de 10,4%. Cele mai mari prețuri au fost înregistrate la energie.

Șeful de la Oficiul Federal de Statistică, Georg Thiel, susține că principalul motiv al inflației ridicate îl constituie „creșterea incredibilă a prețurilor la produsele energetice”. Tarifele la energie din Germania s-au majorat cu 43%. În acest context, Thiel a menționat că prețul energiei pentru consumul casnic a crescut cel mai mult. Gazele naturale au crescut cu 109,8%, în timp ce încălzirea de la termocentrale, cu 35,6%.

În același timp, și produsele alimentare s-au scumpit cu 20,3% față de octombrie 2021. Șeful de la Statistică a precizat că cele mai mari majorări de preț au fost înregistrate în rândul grăsimilor și uleiurilor vegetale comestibile, produselor lactate, ouălor și legumelor. De asemenea, și pâine și produsele făinoase s-au scumpit.

Cum văd germanii creșterile de preț din țară

Rezultatele unui sondaj realizat de compania McKinsey au arătat că 57% dintre germani au plasat rata inflației pe primul loc pe o listă amenințărilor. De asemenea, este important de precizat că exporturile Germaniei au avut de suferit din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. De la începutul conflictului exporturile germane de mărfuri în Rusia au scăzut cu 53% față de anul trecut. În același timp, cantitatea de produse expediate din Germania către Rusia s-a redus cu 52,9% față de anul trecut.

Analiștii au explicat că motivul principal al acestui declin a fost introducerea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Moscovei. În același timp, și importurile din Rusia au înregistrat o scădere de 37,4%. Cu toate acestea, cea mai mare prăbușire se poate observa în domeniul importurile de energie și gaze de la Kremlin. Acestea sunt cu 66,6% mai mici față de aceeași perioadă din 2021, potrivit, notează DPA.

În acest context dificil, au început să fie organizate cursuri pentru a se descurca în situația unei pene de curent. Organizaţiile caritabile din Germania au început să ofere cursuri gratuite cu privire la acest subiect, în numele BBK, Oficiul Federal pentru Protecţie Civilă şi Asistenţă în caz de Dezastre.