Infernul tranșeelor. Medici în halate de blană pentru soldații ucraineni

Infernul tranșeelor. Medici în halate de blană pentru soldații ucraineni

Ucraina, unde războiul cu separatiștii proruși continuă, folosește câini pentru a-i ajuta pe combatanți să depășească stresul post-traumatic.

Vasil, un sergent rănit pe front și spitalizat de o lună, are un nou tovarăș: Ricky, un golden retriever care-l însoțește pe culoarele principalului spital militar din țară, un vast complex de clădiri și terenuri din centrul Kievului.

Ororile frontului, gloanțele și obuzele separatiștilor l-au afectat pe acest bărbat în vârstă de 47 de ani, diagnosticat cu stres post-traumatic. Una din consecințele acestei tulburări psihice este retrăirea traumei traumei prin care a trecut persoana afectată.

Stresul post-traumatic i-a afectat pe soldații din ambele războaie mondiale, pe supraviețuitorii lagărelor de concentrare, pe veteranii războiului din Vietnam, etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este poate cel mai bun calmant”, mărturisește Vasil, căruia i-a fost repartizat un „terapeut” afectuos, cu blană aurie, care poartă o lesă pe care scrie „Câine de serviciu” și „Prietenul unui erou”.

Ca și alți combatanți intervievați de AFP el a refuzat să-și dea numele întreg. Estul Ucrainei este, de șase ani, teatrul unui conflict sângeros, soldat cu peste 13.000 de morți și 10.000 de răniți.

Guvernul, ajutat de benevoli, a ameliorat cumva tratamentul spitalicesc al militarilor. Dar în Ucraina, una din cele mai sărace țări din Europa, sănătatea mentală este trecută pe planul doi.

„Statul ia unele măsuri pozitive” dar „lipsesc eforturile sistematice”, estimează Rodion Grigorian, psiholog care lucrează voluntar cu militarii.

De fapt, autoritățile nu au informații precise cu privire la numărul soldaților afectați de sindrom post-traumatic, a recunoscut fostul ministru al veteranilor de război, Oksana Koliada, la scurt timp după ce a fost înlocuită în cadrul unei remanieri guvernamentale.