Evenimentul Zilei > International > Infernul femeilor care vor să fugă de regimul lui Kim
Infernul femeilor care vor să fugă de regimul lui Kim

Infernul femeilor care vor să fugă de regimul lui Kim

Nord-coreencele care sunt trimise în țară după ce au fost arestate în tentativa lor de a trece granița sunt supuse la violențe extreme, inclusiv sexuale, comise de poliție și de forțele de securitate.

Marți, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru drepturile omului (HCDH) a denunțat barbaria autorităților nord-coreene împotriva cetățenilor care vor să fugă de regimul singurei dinastii comuniste din istorie, dinastia Kim.

Din realizările „Marelui Cârmaci” de la Phenian, Kim Jong-un, se pot enumera: foametea la care este supusă țara, control strict exercitat de către autorități, eliminarea, inclusiv fizică, a oricărei forme de opoziție, izolarea țării de restul lumii, etc.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite a atras încă o data atenția că femeile din Coreea de Nord care sunt trimise în „raiul comunist”, după ce au fost prinse la graniță, sunt supuse la violențe sexuale și la alte forme de violență de către forțele de poliție și de securitate ale regimului de la Phenian.

Phenianul impune cetățenilor săi controale foarte stricte, iar cei arestați pentru trecerea ilegală a frontierei riscă pedepse severe cu închisoarea.

Dar înainte ca Coreea de Nord să își închidă granițele în încercarea de a se proteja de epidemia de coronavirus, mulți nord-coreeni au trecut granița poroasă de 1.400 km cu China pentru a face comerț sau pentru a încerca să se stabilească acolo.

Iar marea majoritate a persoanelor care trec frontiera sunt femei, care au o libertate de mișcare mai mare decât bărbații, aceștia din urmă fiind supuși unui control mai strâns datorită activităților care le sunt atribuite de o  administrație încă foarte patriarhală.

HCDH a vorbit cu aproximativ 100 de femei din Coreea de Nord care spun că au fost victime ale violenței sexuale, inclusiv a violului, iar unele au fost nevoite să avorteze după ce au fost trimise înapoi în Nord, după ce au fost arestate în timp ce încercau să fugă.

Toate aceste femei au fost intervievate în Coreea de Sud, după tentative – de data aceasta reușite – de a scăpa din Coreea de Nord.

Femeile care sunt returnate în Nord suferă adesea percheziții foarte invazive ale agenților Ministerului Securității, a denunțat, marți, Daniel Collinge, autorul acestei anchete.

„Sunt supuse la percheziții care implică dezbrăcarea lor și efectuarea săriturilor și ghemuirilor pentru a verifica dacă nu ascund nimic în cavitățile corpului lor”, a continuat Collinge, la Seul, în fața jurnaliștilor.

Mai multe femei însărcinate au avortat din cauza relelor tratamente, mai ales a bătăilor.

„Două femei care erau însărcinate în trei și respectiv cinci luni au primit lovituri de picior anume pentru ca torționarii să se asigure că ele își vor pierde copiii”, a spus o femeie.

Violul este de asemenea răspândit, dar nimeni nu îndrăznește să se plângă pentru a nu risca să fie aspru pedepsit de autoritățile comuniste.

ONU a acuzat de multă vreme Coreea de Nord de încălcări sistematice și generalizate ale drepturilor omului.

ONU denunță practicile de tortură și omoruri extrajudiciare sau existența unor lagăre de internare și „reeducare”, a se citi exterminare.

Phenianul a respins întotdeauna acuzațiile de încălcarea a drepturilor omului, calificându-le drept „popagandă” din partea comunității internaționale.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: