Povestea eroului din Norvegia care a sfidat moartea| MULTIMEDIA

Povestea eroului din Norvegia care a sfidat moartea| MULTIMEDIA

Kasper Ilaug, un programator de 53 de ani care locuieşte chiar pe malul opus insulei Utoeya, unde au fost ieri împuşcate mortal cel puțin 85 de persoane (potrivit ultimului bilanț), a fost primul care a intervenit, reuşind să salveze cu barca sa mai mulţi tineri din calea extremistului înarmat, relatează CNN.

Când un prieten l-a sunat să îi spună că pe insula situată chiar în apropierea locuinţei sale se întâmpă ceva straniu, Ilaug a crezut că este o glumă. S-a urcat totuşi în barca sa de pescuit şi a pornit spre insula al cărei contur o întrezărea la orizont prin ploaia măruntă care cădea.

Când s-a apropiat, a avăzut mai multe persoane înghesuite în bărcile de lângă debarcaderul insulei. Mai încolo, alţi câţiva tineri stăteau ghemuiţi în spatele unor stânci.

"Am primit apoi un sms de la acelaşi prieten prin care eram avertizat că pe insulă se trage. Pe deasupra mea au trecut câteva elicoptere. Atunci mi-am dat seama că nu este nicio glumă", povesteşte Ilaug.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când s-a apropiat de mal, tinerii ascunşi în ambaracţiunile de la debarcader au dat buzna în barca sa. Mulţi erau sumar îmbrăcaţi şi tremurau de frig. Afară erau doar 15 grade. "Le-am făcut semn celor din spatele stâncilor dar nu s-au mişcat deloc. Păreau în stare de şoc", a declarat Ilaug care a părăsit insula cu primul transport.

Avea să afle a doua zi că tinerii din spatele stâncilor fuseseră toţi împuşcaţi. Pe drum, tinerii recuperaţi i-au povestit cum un bărbat în haine de poliţist a deschis focul asupra lor. Salvatorul i-a lăsat pe tinerii din primul transport pe malul celălalt unde zeci de ambulanţe sosiseră deja. Vedere aeriană a insulei Utoeya. Foto: Reuters Ținta perfectă

"Am făcut trei astfel de drumuri", a declarat programatorul. El îşi aminteşte că tinerii erau atât de şocaţi încât urlau în gura mare. Cu greu i-a stăpânit astfel încât să nu atragă atenţia atacatorului de pe insulă. "Eram conştient că eram ţinta perfectă, cu fesul meu roşu şi mantaua galbenă de ploaie. Mă bucur că am reuşit totuşi să salvez atâţia tineri", a adăugat el.

După ce nu a mai văzut niciun tânăr pe malul insulei, Ilaug a revenit la locuinţa sa care a fost transformată între timp într-o mică bază operativă a poliţiei norvegiene.

El nu înţelege nici acum cum de aşa ceva a putut să se întâmple în Norvegia, o ţară atât de liniştită. "Suntem doar 4,7 milioane de locuitori. Nimic deosebit nu se întâmpă aici", a suspinat el.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/l_ndyxM7lNQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>