Evenimentul Zilei > Social > Infernul de la etajul 5
Infernul de la etajul 5

Infernul de la etajul 5

Urmările unei petreceri cu droguri şi alcool: o bătrână a murit, iar alţi 14 vecini ai săi au ajuns la spital, după ce blocul le-a fost cuprins de flăcări.

O ţigară uitată aprinsă, foc provocat intenţionat sau scurtcircuit. Acestea sunt cele trei posibile cauze ale incendiului care a izbucnit, în noaptea de marţi spre miercuri, într-un bloc din cartierul bucureştean Pantelimon şi, în urma căruia, 50 de persoane au fost evacuate, o bătrână a murit, iar alţi 14 vecini ai acesteia, între care doi copii, au ajuns la spital intoxicaţi cu fum.

Deşi motivul care a dus la izbucnirea flăcărilor nu este încă o certitudine, poliţ iştii au aflat cine sunt vinovaţii pentru coşmarul celor 50 de locatari ai imobilului situat pe Strada Marcu Armaşu: doi tineri de 19 ani, consumatori de droguri care încinseseră o petrecere cu alcool, stupefiante şi somnifere.

60 de minute de groază

„Arde, arde, salvaţi copiii!“, strigau, marţi noapte, locatarii imobilului cu numărul 13, care încercau cu disperare să-şi facă drum spre ieşire printre flăcări şi perdeaua groasă de fum ce invadase clădirea.

„Cele câteva minute care s-au scurs până la sosirea primei echipe de pompieri mi-au părut o veşnicie. Mă simţeam ca într-o cuşcă, fiindcă uşa metalică de la intrarea în apartament s-a blocat. La un moment dat, mă gândeam să mă arunc pe geam, dar locuiesc la etajul 6. Am auzit-o şi pe doamna Velicu (bătrâna care a murit, apoi, la spital, din cauza arsurilor grave, întinse pe 70 la sută din suprafaţa corpului – n.r.) strigând după ajutor“, spunea, ieri, o tânără aflată încă în stare de şoc.

În final, 50 de persoane au fost evacuate de pompieri din apartamentele distruse de flăcări, de fum sau de apă. „Am stat afară până la 2.00. Acum încercă m să facem curăţenie după dezastrul de azi-noapte şi ne gândim cum să-i facem pe derbedeii care trăiesc în apartamentul în care a izbucnit incendiul să plece din bloc. Ne-am săturat să vedem câte 15-20 de drogaţi în fiecare seară pe scara asta şi să sunăm la 112 din cauza scandalurilor pe care le provoacă. Ca să nu mai spun câte seringi aruncate de ei în grădina blocului adun în fiecare zi“, a completat doamna Victoria, o locatară care a decis să le declare război vecinilor de la apartamentul 95.

Vechi clienţi ai poliţiei

Potrivit oamenilor legii, în momentul izbucnirii incendiului, în apartamentul 95 se aflau doar Constantin Rusu şi Alexandru Andrei, ambii de 19 ani. Atât ei, cât şi Marius Popescu, 20 de ani – cel din urmă, proprietarul casei -, sunt cunoscuţi de poliţişti drept consumatori de droguri şi scandalagii. „Nimeni nu are o problemă cu ei pentru că sunt adepţi ai curentului Emo şi nici pentru că participă la marşurile Gay. Problema este consumul de stupefiante. Deşi a fost externat recent de la Centrul pentru toxicomani, Popescu are reţeta unui cocktail perfect pentru serile petrecute alături de amicii săi: metadonă, combinată cu somnifere şi alcool“, au precizat oamenii legii.

Mai mult, el este anchetat de poliţiş- tii de la Crimă Organizată care l-au prins, recent, în apropierea Parcului Tineretului cu mai multe seringi pline cu heroină. Acum, prietenii săi sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi distrugere.