Infecțiile ORL netratate necorespunzător în perioada adolescentină, într-o foate mare măsură recidivează la vârsta adultă. Ne referim amigdalitele mărite sau a polipilor mari. Afecțiuni care au nevoie de un tratament corespunzător în copilărie.
Afecțiunile ORL netratate recidivează în perioda adultă
Afecțiunile ORL care nu sunt tratate în mod corespunzător în primii ani de de viață, vor recidiva la vârsta adultă. Adică, cele mai mici oase din organism, „piese” importante ale sistemului auditiv, se vor deteriora.
Toată zona ORL funcționează precum un canal de comunicare. Medicul primar Adina Popescu a explicat pe înțelesul tuturor um funcționează această zonă extrem de importantă pentru sistemul auditiv și nu numai. „Nasul este ca și cum ai dechide ușa la o casă, pe care vrei să o ventilezi, urechile sunt camerele care trebuie ventilate, dacă nasul e înfundat și urechile sunt înfundate”.
Adulții pot face otită
În linii mari medicul specialist a subliniat că infecțiile din zona ORL sunt inter-conectate. Fapt ce presupune ca toată zona să fie tratată în context infecțios. Fără un tratament corespunzător aplicat în copilărie, adulții riscă să facă otită supurantă.
„La adulți, o supuraţie veche poate să fie din copilărie, pacientul face reacutizări permamente și otită supurantă. Poate să fie o patologie sechelară din copilărie”, a adăugat specialistul ORL.
Infecțiile de la nivelul urechilor pot recidiva în urma unei viroze, amigdalite sau a unei pneumonii. Primul organ afectat va fi timpanul. După care, infecție se răspândește spre urechea medie, locul unde găsim cele mai mici oase din corpul omun.
Cum funcționează zona ORL
Aceste mici oscioare sunt vitale pentru funcționarea sistemului auditiv, or, infecțiile ORL netratate fac ca lanțul de comunicare să nu mai funcționeze eficient. „Distrugerile înseamnă că, la nivel urechii medii, ajung să fie mâncate oscioarele.
Lanțul nu mai e funcţional, pacientul nu mai aude bine. Unda sonoră nu se mai transmite bine la nivel urechii medii, unda nu mai trece bine”, a adăugat medicul ORL, Adina Popescu. Medicul specialist va steriliza zona afectat, însă dacă infecțiile au afectat urechea medie, funcția auditivă cu greu mai poate fi recuperată. Prin urmare, infecțiile ORL nu trebuie neglijate, mai ales în primii ani de viață, potrivit stirileprotv.
Problema poate fi rezolvată cu ajtutorul protezelor auditive
Odată pierdută, funcția auditivă poate fi corectată prin aparatele auditive bilaterale. Ionuț Ștefănescu de profesie audiolog a explicat ce presupune acest proces. „Rezolvare problemei prin protezare auditivă poate să fie una de confort, de discreție, sunt aparate auditive discrete, aproape invizibile și foarte performamte, pacientul e încântat. De cum se adaptează la ce se întâmplă în jurul lui din punct de vedere sonor”.