Helicobacter Pylori, o bacterie care afectează jumătate din populația globului, poate duce la cancer într-un timp foarte scurt. Ea poate cauza complicații grave, precum ulcer sau chiar cancer gastric. Medicul specialist gastroenterolog, Dr. Ruxandra Ciocârlan a declarat că această bacterie e foarte periculoasă, dar puțini își dau seama că sunt infectați.
Helicobacter Pylori, o bacterie foarte periculoasă
„Helicobacter Pylori este o bacterie gram-negativă cu flagel, care se găsește peste tot în mediul înconjurător și cu care ne infectăm în general în copilărie”, explică Dr. Ciocârlan. „Ea se cuibărește în epiteliul stomacului și al intestinului subțire și începe să acționeze în defavoarea noastră.”
Infecția se transmite cel mai des prin apă, mâncare sau obiecte comune, fiind mai frecventă în zonele defavorizate. Cei care au această bacterie se pot confrunta cu dureri în zona epigastrică, greață și balonare. „Deseori pacienții îmi spun, doamna doctor, eu râgâi și dacă beau doar un pahar cu apă, din cauza dioxidului de carbon produs de bacterie”, adaugă medicul.
Cum poți scăpa de această bacterie
Medicul le-a recomandat celor care au aceste simptome să își facă teste precum endoscopia digestivă, testarea antigenului din materiile fecale sau testul de sânge pentru anticorpi. Tratamentul standard implică o combinație de antibiotice și inhibitori de pompă de proton. Problema este că se scapă foarte greu de această bacterie.
Femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente
În timpul sarcinii, infecția cu Helicobacter Pylori poate avea efecte grave fătului. „Crește riscul de preeclampsie, naștere prematură și greutate mică la naștere”, avertizează Dr. Ciocârlan. Medicul a declarat că oamenii trebuie să fie foarte atenți la ce mănâncă. „Dieta mediteraneană este ideală. Alimentele bogate în fibre, antioxidanți și omega-3 sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și imunitară”, concluzionează aceasta, potrivit A3.
Mai mult de 60% din populația globului au această bacterie în partea superioară a tractului lor gastrointestinal. Infecția este mai răspândită în țările în curs de dezvoltare decât în Occident.