Atacul de cord poate fi foarte ușor confundat cu o simplă răceală, însa asta nu îl face mai puțin grav. Simptomele clasice – durere în piept, transpirație rece și slăbiciune – sunt cunoscute, însă există mai multe semne subtile care pot fi greșit interpretate, amânându-se astfel un consult de specialitate.
Un atac de cord poate avea loc chiar și în lipsa durerilor în piept. Insuficiența cardiacă și bolile cardiace în general nu prezintă aceleași semne la toată lumea, în special la femei.
Inima este un mușchi care se contractează pentru a pompa sânge în tot corpul. Un atac de cord (infarct miocardic) apare atunci când la mușchiul inimii nu ajunge suficient sânge.
Sângele transportă oxigen și substanțe nutritive către mușchiul inimii. Când fluxul sanguin nu este suficient pentru mușchiul inimii, partea afectată se poate deteriora. Acest lucru este periculos și poate fi fatal.
Infarcturile au loc brusc, dar de obicei rezidă din boli cardiace vechi. Placa formată în timp pe pereții vaselor de sânge se poate desprinde, îngreunând trecerea sângelui spre mușchiul inimii, fapt care duce la un atac ce cord.
Factori de risc
- vârsta; - ereditatea; - tensiunea arterială crescută; - colesterolul mărit;
- dieta nesănătoasă; - consumul excesiv de alcool; - stresul; - lipsa activității fizice.
Mare atenție la simptome
Un atac de cord se poate produce fără să ofere prea multe semne vizibile sau simptomele să fie confundate cu cele ale unei răceli, de exemplu. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie să își asculte corpul și să descopere care sunt potențialele semnale care anunță un infarct.
Durere toracică, presiune si disconfort. Majoritatea persoanelor care suferă un infarct reclamă dureri în piept sau disconfort. Acestea, însă, nu apar în orice atac de cord. Pacienții descriu atacul de cord ca pe o presiune uriașă în piept, ca pe o greutate mare. Alții, în schimb, descriu durerea ca pe o gheară care le strânge pieptul.
Disconfortul, care poate dispărea după câteva minute, este semnul că inima nu primește suficient oxigen. Durerea poate radia către brațul stâng, însă dureri pot apărea și în zona superioară a abdomenului, la umăr, spate, gât sau maxilar.
Transpirație puternică. Transpirația mai abundentă decât de obicei, în special în lipsa unei activități fizice intense, ar putea fi un semn de avertizare timpurie a problemelor cardiace.
Pomparea sângelui prin arterele infundate necesita mai mult efort pentru muschiul cardiac, astfel incat corpul transpira mai mult in incercarea de a mentine scazuta temperatura corpului in timpul acestui efort suplimentar. Transpiratiile reci pot fi insa usor confundate cu simptomele unei raceli, fiind astfel ignorate.
Oboseala. Este un alt simptom mai greu de recunoscut în cazul unui infarct, fiind considerat inclusiv o formă de manifestare a gripei. Un atac de cord poate provoca epuizare ca urmare a stresului suplimentar la care este supus mușchiul cardiac.
Dificultăți de respiratie. Inima pompează sângele așa încât să poată circula în țesuturi, dar și pentru a se oxigena. Dacă inima nu poate pompa bine sângele, cum se întâmplă în cazul unui atac de cord, pacientul poate întâmpina dificultăți de respirație, un alt simptom ușor de confundat cu cel al unei răceli.
Amețeala. Durerea de cap și amețelile pot surveni odată cu un atac de cord, în special în cazul femeilor.
Palpitații. Bataile inimii pot varia, depășind ritmul obișnuit, ceea ce poate fi semnalul unui infarct miocardic.