Evenimentul Zilei > Actualitate > Infantino, acuzat că a trecut cu vederea peste dopajul rușilor
Infantino, acuzat că a trecut cu vederea peste dopajul rușilor

Infantino, acuzat că a trecut cu vederea peste dopajul rușilor

Președintele FIFA este pus într-o situație alarmantă, după ce s-a spus despre el că „nu a vrut niciodată să ancheteze într-adevăr cazul dopajului din fotbalul rus”. La Cupa Mondială din vară, doi internaționali ruși au evoluat, deși se regăseau pe lista suspecților.

Elvețianul Gianni Infantino (48 de ani) s-a instalat în fruntea FIFA la data de 26 februarie 2016, iar acum este implicat într-un scandal cu greutate. În urma unor anchete semnate de Football Leaks și publicate pe site-ul francez de investigații Mediapart, șeful forului internațional ar fi implicat în afaceri murdare.

 

Nu a dorit să strice sărbătoarea

Infantino este acuzat că a mușamalizat o anchetă împotriva dopajului Rusiei, țară care și-a pătat imaginea sportivă în ultimii ani din această cauză. Pe latura fotbalistică, președintele FIFA a văzut lista celor 11 jucători ruși suspecți, iar printre care și Serghei Ignașevici și Mario Fernandes, care au evoluat la Mondial, dar a ignorat probele și dosarul s-a dizolvat. „În realitate, FIFA lui Infantino a făcut totul pentru a mușamaliza scandalul, blocând orice anchetă a unei comisii independente înaintea turneului final, ca să nu strice sărbătoarea”, a titrat Mediapart.

 

„În final, a obținut ce a dorit”

Avocatul elvețian Cornel Borbely (pe atunci directorul Camerei de Investigație a Comisiei Etice FIFA) a solicitat ajutorul juristului canadian Richard McLaren (cel care realizase pentru WADA raportul detaliat împotriva dopajului instituțional din sportul rus), dar a fost exclus din FIFA și înlocuit cu, potrivit Mediapart, „o apropiată a lui Infantino, columbianca María Claudia Rojas, care l-a împiedicat permanent pe McLaren să ancheteze cazul”. Ca urmare, la mai puțin de o lună de startul CM din Rusia, forul internațional se lăuda cu faptul că „nu s-a găsit niciun element care să stabilească încălcarea regulamentului antidoping”.

„Privind în urmă, cred că FIFA nu a vrut niciodată să ancheteze într-adevăr cazul dopajului din fotbalul rus. Iar, în final, a obținut ce a dorit”, a spus juristul canadian Richard McLaren.