Evenimentul Zilei > International > Inevitabilul s-a produs: guvern minoritar în Republica Moldova
Inevitabilul s-a produs: guvern minoritar în Republica Moldova

Inevitabilul s-a produs: guvern minoritar în Republica Moldova

PLDM şi PD au anunţat astăzi un acord privind constituirea unei coaliţii parlamentare minoritare, excluzându-i pe liberali şi solicitând sprijinul comuniştilor şi al socialiştilor pentru votarea preşedintelui parlamentului şi învestirea guvernului, relatează jurnal.md şi Unimedia.

“PLDM împreună cu PD au convenit să-şi asume guvernarea. (…) Chemăm ca astăzi toate fracţiunile parlamentare să participe la exerciţiul de vot pentru a alege preşedintele Parlamentului şi imediat să purcedem la învestirea unui Guvern”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, precizând că acordul de constituire a alianţei urmează să fie semnat în scurt timp.

Liderul PD, Marian Lupu, a cerut o pauză de 40 de minute a şedinţei parlamentului “pentru finalizarea unor proceduri tehnice de instituţionalizare a guvernării pe care am decis s-o stabilim la nivelul celor două partide”.

După solicitarea lui Lupu au intervenit liberalii. “Dacă luăm o pauză, poate pentru patru ani, decât pentru 15, 20 de minute, azi sau mâine. Aşa cum aţi lucrat toamna, aşa lucrăm şi patru ani. În patru ani ne vom hotărî”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.

Liderii PLDM, PD şi PL nu s-au mai întâlnit de joi pentru discuţii privind constituirea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul liberalilor, că motivul este unul singur: cele două partide nu vor cu niciun chip un procuror european pentru Republica Moldova.

În urma alegerilor parlamentare, PLDM a obţinut 23 mandate şi PD 19 mandate, notează Unimedia. Noua coaliție minoritară a fost formată în ciuda apelului lansat de UE politicienilor pro-europeni de a nu miza pe sprijinul comuniștilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: