Evenimentul Zilei > Economie > Turbinele eoliene s-au învârtit a PAGUBĂ
Turbinele eoliene s-au învârtit a PAGUBĂ

Turbinele eoliene s-au învârtit a PAGUBĂ

Pierderile nete înregistrate de industria eoliană din România au crescut cu 1,9 miliarde de lei anul trecut, totalizând 4 miliarde de lei cumulat în anii 2014 şi 2015, se arată într-un studiu realizat la solicitarea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Investiţiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene au totalizat aproximativ 5 miliarde de euro, dar sectorul energiei din surse regenerabile este în blocaj financiar.

“La nivelul celor doi ani analizaţi, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei. În acelaşi timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani”, menţionează RWEA

Claudia Brânduş, preşedinte RWEA, susţine că industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. 

"Investitorii sunt prinşi ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y", a spus Brânduş. 

Documentul precizează că ajutorul de stat pentru industria eoliană este incorect calibrat şi împinge industria spre faliment. "Având în vedere preţul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, conform datelor OPCOM, precum şi cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei”, arată RWEA. 

Asociaţia solicită Guvernului şi Parlamentului o acţiune rapidă şi responsabilă, care să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar.