Îndulcitorii artificiali, periculoși pentru sănătate

Consumăm îndulcitori artificiali o dată cu alimentele din comerţ, uneori cu bună stiinţă, alteori fară să ştim. Unii sunt asociaţi cu creşterea riscului de îngrăşare, boli cardiovasculare, hipertensiune şi diabet.

 Deserturile, gumele de mestecat, sucurile, cafeaua, îngheţata, bomboanele, iaurturile, aproape toate produsele dietetice, nu sunt tocmai o alegere înţeleaptă. Aspartam, sucraloză și stevia sunt câţiva dintre îndulcitorii care ar putea avea afecte negative asupra metabolismului. O echipă de oameni de știință de la Centrul pentru inovare în domeniul asistenței medicale George & Fay Yee, din cadrul Universității Manitoba, Canada, a realizat o analiză sistematică a 37 de studii la care au participat în total 400.000 de persoane pe o perioadă medie de 10 ani. Cercetările efectuate pe o perioadă mai lungă au subliniat o asociere între consumul de astfel de produse și o creștere relativă a riscului de îngrășare și de obezitate, de hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate.