Indiferenţă maximă de ziua maghiarilor

Indiferenţă maximă de ziua maghiarilor

Preşedintele maghiar, Sólyom László, a ajuns ieri după-amiază în localitatea Cozmeni, din judeţul Harghita, pentru a fi alături de localnici de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

El a declarat că gestul autorităţilor române, care nu l-au lăsat să aterizeze cu avionul pe aeroportul din Târgu Mureş, este unul „neprietenos”, iar în ciuda micului incident va continua să fie alături de maghiarii din afara graniţelor la sărbătorile naţionale.

„Cel mai important lucru este că suntem împreună şi că, în ciuda tuturor obstacolelor, sărbătorim împreună. Zilele de 15 martie, 20 august şi 23 octombrie sunt sărbătorite de maghiarii de peste tot din lume. Această sărbătoare este să fim împreună, este o ocazie de ne simţi că aparţinem unei comunităţi”, a declarat şeful statului maghiar.

La Cozmeni, Sólyom László a fost întâmpinat de liderul UDMR, Marko Bela, de preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, de europarlamentarul Tökes Laszlo, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul localităţii, Bodo David, dar şi de aproximativ 500 de persoane. Externele maghiare au suspiciuni

Ne puteți urmări și pe Google News

Sólyom László, care ar fi trebuit să sosească astăzi în România, de „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”, s-a arătat îngrijorat de atitudinea românilor faţă de o sărbătoare naţională a unei minorităţi importante. Mai mult, ministrul de Externe al Ungariei, Göncz Kinga, s-a arătat sceptic în privinţa motivelor declarate de autorităţile române: „Nu doar aspecte tehnice stau în spatele faptului că aeronava preşedintelui nu a primit autorizaţie de aterizare. Explicaţia e deocamdată una tehnică. Însă, fireşte, ne gândim că nu doar despre acest lucru este vorba în această întâmplare. Dacă, într-adevăr, a fost vorba că preşedintele ungar nu ar fi fost primit cu plăcere cu ocazia unei sărbători naţionale, acest lucru este inacceptabil”, a declarat aceasta pentru ziariştii de la index.hu. PROVOCARE

Sărbătoare controlată de frica diversiunilor

  • Ziariştii maghiari au văzut în refuzul autorizaţiei de aterizare o provocare din partea autorităţilor române. Publicaţiile ungureşti au scris, ieri, că oficialităţilor li s-a pregătit o diversiune la vamă, unde, la intrarea în punctul vamal Borş, acestea n-au fost primite cu pâine şi sare, ci cu o percheziţie minuţioasă, până la piele. „Delegaţia oficială a Ungariei s-a prezentat la ora 9.50 în punctul de frontieră. Nu au fost incidente, iar toate formalităţile au durat câteva minute. După asta, coloana oficială şi-a putut continua drumul”, a declarat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
  • Un alt incident care i-a pus pe maghiari pe gândul unor diversiuni a fost accidentul în care, aproape de Cozmeni, o maşină a coloanei oficiale din Ungaria a fost lovită de un alt autoturism, condus de o femeie. Nu au fost victime, însă maşina femeii a fost grav avariată.

Citiţi şi:

FLORIAN BICHIR: Două sensuri ale revoluţiei maghiare

Marko Bela: „În Covasna şi Harghita noi guvernăm”

România îi caută pricină Ungariei