Cum vrea India să plătească petrolul luat din Iran

Cum vrea India să plătească petrolul luat din Iran

India ar putea decide să plătească Teheranului în aur pentru petrolul pe care îl cumpără, autoritățile de la New Delhi încercând astfel să se protejeze de sancțiunile Statelor Unite referitoare la țările care fac comerț cu Iranul. China, o altă piață majoră de desfacere a petrolului iranian, ar putea urma exemplul Indiei.

Iranul și India negociază alternative cu Rusia și China, în cazul în care SUA și UE vor găsi touși o cale de a bloca acest mecanism de plată a petrolului în aur, relatează site-ul ”Russia Today”.

Iranul reprezintă pentru India al doilea furnizor de petrol, după Arabia Saudită, şi asigură aproximativ 12% din necesarul de ţiţei al acestei ţări, aflată în plin avânt economic. Valoarea anuală medie a ţiţeiului iranian importat de India se cifrează la 12 miliarde dolari.

SUA au lansat o amplă campanie vizând reducerea exportului de petrol iranian. Recent, preşedintele Barack Obama a promulgat o lege care le permite autorităţilor americane să aplice penalizări băncilor străine care efectuează cu Banca Centrală a Iranului diferite operaţiuni legate de petrolul iranian. New Delhi a anunţat că va continua această practică, în pofida intensificării campaniei americane şi europene vizând limitarea achiziţiilor de ţiţei iranian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Japonia și Coreea de Sud, alți doi cumpărători importanți de petrol din Iran, se află în negocieri cu Washingtonul, deși autoritățile de la Tokyo și cele de la Seul se tem că stoparea importurilor le-ar putea afecta economiile.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să impună un embargou petrolier gradual fără precedent contra Iranului, ca parte a sancţiunilor legate de programul nuclear al Teheranului.