Republica Moldova. Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată până la 21 350 lei (circa 1 017 euro). Plata va crește începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia a fost aprobată miercuri de Guvernul de la Chișinău.
Indemnizația unică la naștere va fi în creștere cu 1 350 de lei
La ședința de Guvern, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că, în anul 2021, indemnizația unică la naștere era de 9 459 de lei.
„Guvernul practic a dublat indemnizația unică la naștere. Începând cu anul curent, această indemnizație, cât și celelalte prestații pentru familiile cu copii, sunt oferite proactiv către beneficiari, fără a fi nevoie de a depune dosarul, de a sta în rânduri și de a te confrunta cu birocrația”, a spus Alexei Buzu.
Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, aproximativ 33 mii de copii vor beneficia de această indemnizație în anul 2025. Pentru plata indemnizației sunt prevăzute resurse financiare de aproximativ 710 milioane de lei. Suma a fost inclusă în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025.
Indemnizația unică la nașterea copilului se acordă pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor, cu condiția ca acesta să fie înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenției Servicii Publice. Prestația se stabilește anual de către Guvern. Aceasta este în mărime egală cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului, calculată pentru anul precedent nașterii acestuia.
Familiile cu copii beneficiază și de alte măsuri de susținere din partea statului. Este vorba de indemnizație lunară de 1 000 de lei, acordată tuturor copiilor cu vârsta de până la doi ani, indiferent dacă părinții sunt persoane asigurate sau nu. De această plată vor benefica 72 000 de copii în anul 2025. La fel, părinții primesc o indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la trei ani. Suma este stabilită în funcție de venitul părintelui.
Guvernul a majorat valoarea salariului mediu lunar pe economie
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2 400 de lei. Astfel, acesta va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri în cadrul ședinței de Guvern.
De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.
Tot miercuri, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim. În anul 2025, acesta va constitui 5 500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024.
Creșterea salariului minim pe țară până la 5 500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.
Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% - până la 4 000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5 000 de lei.