Îndemn din Italia: Români, turnaţi-vă compatrioţii!

Preşedintele Comisiei de prietenie Faenza-Timişoara şi cetăţean de onoare al oraşului de pe Bega, Vittorio Maggi, cere imperativ guvernului României să rezolve aici, „acasă" problema ţiganilor care ajung infractori în ţara sa.

Mai mult, italianul le adresează românilor aflaţi în peninsulă un „sfat prietenesc”: „Curaj, prieteni români, colaboraţi şi voi cu fragila justiţie italiană!”.

Politizare excesivă

Maggi a lansat, ieri, o scrisoare deschisă în care atacă vehement faptul că autorităţile române politizează prea mult tensiunile din Italia în loc să-şi vadă serios de treabă, şi anume să rezolve, pe plan local, problema ţigănească.

„De mult timp, aud vorbindu-se despre răul italian, despre intorelanţă şi despre un popor care nu favorizează integrarea, dar nu am auzit încă un om politic care să se bată cu pumnul în piept zicând: „să căutăm o soluţie mai întâi aici, în România!”.

Este adevarat că justiţia italiană este fragilă, nu permite nici un ajutor din afară, dar nu am simţit niciodată, din partea instituţiilor româneşti nevoia de a solicita colaborarea românilor corecţi prezenţi în Italia. Nu am citit încă despre o persoană din guvernul român care să fi spus cândva: „cetăţeni, ne asumăm greşelile noastre, trebuie să vă comportaţi bine în Europa, să nu ne facem de ruşine””, se arată în scrisoarea semnată de Maggi.

„Nu sunt nebun susţinând acestea!”

„Aşa cum ştim foarte bine cu toţii, persoanele „obişnuite”, ca să nu spun limitate, fac cu greu diferenţe şi deseori cad în greşeala de a-i pune pe toţi în aceeaşi oală”, susţine Vittorio Maggi.

În acest context, preşedintele Comisiei de prietenie Faenza – Timişoara are şi o soluţie pentru rezolvarea crizei ţigăneşti: transformarea lor într-un fel de câini de pază care să semnaleze orice comportament neavenit din partea celorlalţi.

„Nu sunt nebun susţinând acestea! Eu cred că începând cu românii care în Italia au un loc de muncă, o familie şi fii care s-au născut, au crescut şi studiază la şcoli italiene, trebuie să se solicite colabolarea acestora, pentru a se îndepărta de prietenii periculoase şi pentru a semnala prezenţa conaţionalilor lor, persoane nerecomandabile. Cred astfel cu putere că instituţiile române, înainte de a arunca povara xenofobiei în spatele italienilor, ar trebui, fără nicio scuză, să-i responsabilizeze pe românii din Italia. Nu este posibilă limitarea la plângerea de milă proprie sau aruncarea vinei pe alţii, fiecare trebuie să se ajute cu propriile mâini, nu să se aştepte o rezolvare generală de la justiţia noastră firavă şi tristă. Iar la graniţele române ar trebui să existe un control mai riguros, un filtru mai profund, pentru cei care au sau au avut cazier penal”, susţine Maggi.

Tot el crede că „anumite persoane nu ar trebui să treacă frontiera, deşi, în acest moment, există un unic teritoriu european, pentru că, prin acţiunile lor criminale, pun în pericol credibilitatea românilor care lucrează în mod cinstit în Italia”.