Evenimentul Zilei > Actualitate > Incredibila răzgândeală. Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”
Incredibila răzgândeală. Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”

Incredibila răzgândeală. Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”

Termenul de „izoletă” a intrat adânc în folclorul românesc odată cu apariția epidemiei de COVID-19. Așa s-a aflat despre rolul și importanța izoletei în transportarea pacienților infectați. Numai că...

 

Mai mult, în România, s-a deschis chiar și un dosar penal pe numele unui senator liberal care nu ar fi dorit să folosească izoleta. Cazul a fost clasat între timp.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Apărării a omologat o izoletă 100% românească, care urma să intre în producție. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pentru Europa Liberă că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienților cu COVID-19. Alis Grasu susține că Ambulanța București nu a fost vreodată dotată cu izolete.

Izoleta devenise vedetă TV pentru că în luna martie era obiectul mai multor reportaje realizate de posturile de televiziune, fiind o noutate pentru publicul larg. Persoanele infectate în perioada stării de urgență apăreau că sunt transportate la spitale în aceste izolete.

Situația s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunțat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că ambulanțele se nebulizează, se dezinfectează și li se șterg suprafețele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanțelor care transportă pacienți COVID-19.

Alis Grasu, manager Ambulanța București-Ilfov susține că nu au avut niciodată în dotare un astfel de dispozitiv.

Vergil Chițac, senator PNL, a fost primul parlamentar care s-a infectat cu coronavirus. După ce acesta a participat la o ședință a liberalilor la începutul lunii martie, întreaga conducere a PNL a intrat în izolare. Premierul Orban a stat în izolare 14 zile la Vila Lac după ce a fost prezent la reuniunea la care a participat și senatorul PNL. Procurorii au deschis un dosar în care au fost cercetate fapte privind combaterea zădărnicii bolii.

Senatorul a fost acuzat în spațiul public și de faptul că nu a dorit să folosească izoleta în momentul deplasării către spital, după ce a fost confirmat cu coronavirus.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: