Incredibila răzgândeală. Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”

Incredibila răzgândeală. Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”

Termenul de „izoletă” a intrat adânc în folclorul românesc odată cu apariția epidemiei de COVID-19. Așa s-a aflat despre rolul și importanța izoletei în transportarea pacienților infectați. Numai că...

 

Mai mult, în România, s-a deschis chiar și un dosar penal pe numele unui senator liberal care nu ar fi dorit să folosească izoleta. Cazul a fost clasat între timp.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Apărării a omologat o izoletă 100% românească, care urma să intre în producție. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pentru Europa Liberă că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienților cu COVID-19. Alis Grasu susține că Ambulanța București nu a fost vreodată dotată cu izolete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Izoleta devenise vedetă TV pentru că în luna martie era obiectul mai multor reportaje realizate de posturile de televiziune, fiind o noutate pentru publicul larg. Persoanele infectate în perioada stării de urgență apăreau că sunt transportate la spitale în aceste izolete.

Situația s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunțat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că ambulanțele se nebulizează, se dezinfectează și li se șterg suprafețele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanțelor care transportă pacienți COVID-19.

Alis Grasu, manager Ambulanța București-Ilfov susține că nu au avut niciodată în dotare un astfel de dispozitiv.

Vergil Chițac, senator PNL, a fost primul parlamentar care s-a infectat cu coronavirus. După ce acesta a participat la o ședință a liberalilor la începutul lunii martie, întreaga conducere a PNL a intrat în izolare. Premierul Orban a stat în izolare 14 zile la Vila Lac după ce a fost prezent la reuniunea la care a participat și senatorul PNL. Procurorii au deschis un dosar în care au fost cercetate fapte privind combaterea zădărnicii bolii.

Senatorul a fost acuzat în spațiul public și de faptul că nu a dorit să folosească izoleta în momentul deplasării către spital, după ce a fost confirmat cu coronavirus.