Oficiali importanți ai ONU au luat în considerare să anuleze un contract cu UTairs, după ce au ajuns la concluzia că incidentul, în care o fată a fost aruncată goală și inconștientă în interiorul unei baze a elicopterelor, a fost, de fapt, indiciul pentru o cultură mai largă a exploatării sexuale practicată de compania respectivă, scrie The Guardian.

Documente interne ale ONU, marcate ca „strict confidențial” și care au ajuns în posesia jurnaliștilor de la The Guardian, relevă modul în care Departamentul intern de reclamații de la ONU a descoperit că femeia a fost abuzată, arsă cu țigara și apoi fotografiată zăcând pe pământ.

ONU a concluzionat că autorul atacului șocant din 2010 a fost chiar managerul bazei UTair din Kalemie, în estul Congo.

Raportul principal al anchetei, din martie 2011, a avertizat că este posibil ca „o cultură a exploatării sexuale și a abuzului” să existe la UTair. Copii ale raportului au circulat în rândul oficialilor de rang înalt din ONU, inclusiv din New York, pnă la biroul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

După ce și-au exprimat toți, colectiv „dezgustul” față de cele întâmplate, oficialii s-au gândit la anularea contractului cu firma UTair. Totuși, în final, i s-a permis companiei să continue să facă afaceri cu ONU, cu condiția să introducă un nou regim de pregătire, supravegheat de un observator. UTair a rămas cel mai mare furnizor de transport aerian în zonă al ONU.

Dezvăluirea vine într-un moment critic pentru secretarul general al ONU, care încearcă să iasă basma curată după dezvăluirile referitoare la abuzurile sexuale asupra copiilor de către trupe de menținere a păcii, franceze și de altă naționalitate, din statul vecin, Republica Centrafricană.

„Nu era vorba doar de două mere stricate”, a spus un oficial important al ONU, care știa despre raport. „Era clar că există probleme grave de exploatare sexuală, la scară largă”.

De la raportul de acum patru ani, compania a mai primit contracte de transport sau i s-au înnoit contractele, pentru sprijin cu elicoptere a misiunilor ONU din Liban, Sahara Occidentală, Republica Democrată Congo, Sierra Leone, Sudan, Coasta de Fildeș, Liberia, Afganistan, Sudanul de Sud, Somalia și Mali.

În total, compania care apare în unele documente cu numele de Nefteyugansk, o filială care operează în Congo, a primit contracte în valoare de 543,3 milioane de dolari, pentru servicii oferite în 11 țări, DUPĂ ce ONU a luat la cunoștință de problemele legate de exploatarea sexuală, precizeză sursa citată.