Incredibil! Va exista un loc pe Pământ mai fierbinte decât temperatura pe care o produce Soarele. Imagini fabuloase care îți taie răsuflarea

Sursa: Pixabay

Reactorul de lângă Oxford va crea temperaturi de zece ori mai fierbinți decât Soarele pentru a putea induce fuziunea nucleară și, totodată, pentru a putea declanșa o revoluție energetică cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Această mașinărie uriașă ne-ar putea oferi energie curată nelimitată. Totul se află în cel mai fierbinte punct de pe Pământ. Într-o zonă industrială din sudul Angliei are loc un experiment care va crea temperaturi mai ridicate decât cea a Soarelui. Experimentul este legat de un reactor de fuziune nucleară, care ar putea genera cantități mari de energie, cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Jurnalistul Justin Rowlatt, a mers să vadă reactorul de fuziune nucleară în acțiune și să afle ce posibilități ar putea avea tehnologia pentru a genera cantități mari de energie cu emisii scăzute de carbon.

Se vor obține temperaturi de până la 50 de milioane de grade Celsius

În cadrul experimentului, 140.000 de amperi de electricitate țintesc un nor de gaz de hidrogen, ridicându-i temperatura la până la 50 de milioane de grade Celsius, notează sursa citată.

Experimentul de fuziune nucleară este creat într-o hală de pe o platformă industrială de lângă Oxford

Zeci de proiecte științifice s-au luptat pentru ca fuziunea nucleară comercială să devină realitate. Niciunul nu a reușit. Dar, la jumătatea anului 2021, un proiect ambițios finanțat de Europa din Regatul Unit va vedea, pentru prima dată din 1997, izotopi de hidrogen deuteriu și tritiu (DT) – combinația de combustibili care atinge niveluri ridicate de performanță de fuziune și se așteaptă să genereze electricitate comercială în viitoarele centrale electrice – folosită în experimente la JET.

Firma britanică a construit acest reactor de ultimă generație, al cărui scop este să recreeze forțele de fuziune ale Soarelui.

În imaginea de mai jos puteţi vedea un set de brațe robotizate, operate de la distanță de inginerii aflaţi în camera de control, care practică mutarea obiectelor în interiorul centrului de testare al tokamak-ului, fără a atinge peretele său metalic valoros. Roboții sunt folosiți pentru a efectua modernizări și reparații în tokamak, care este ușor radioactiv în timpul și după testele de fuziune.

„Este o tehnologie mult mai curată și poți obține mai multă energie din această reacție decât din arderea combustibililor fosili”, spune Hannah Willett, fizician la Tokamak Energy.

Camera de control

Fuziunea nucleară înseamnă forțarea atomilor de hidrogen să „fuzioneze”, creând heliu și o cantitate uriașă de energie. Oamenii de știință încearcă de zeci de ani să creeze un reactor comercial viabil. Pasul următor este generarea unei cantități mai mari de energie decât cea folosită pentru a obține reacția.

„Nu se pune problema dacă, ci când. Vom reuși, răspunsul este undeva în natură. Trebuie să găsim cheia pentru această soluție. Și va fi găsită”, spune Chris Kelsall, CEO-ul Tokamak Energy, potrivit wired.co.uk.