Redescoperirea plantei Păiuşul lui Porcius aparţine botanistului Matis Attila şi colegilor săi, în aceeaşi regiune, după cum au anunţat reprezentanţii administraţiei zonei protejate.

Niciun exemplar

Saussurea porci, după denumirea ştiinţifică, este o plantă cu floare de culoare albastră, care a fost colectată anterior de botanistul şi academicianul Florian Porcius. „Acesta a colectat un exemplar din păiuşul ce îi poartă numele din Poarta Corongişului, a cultivat-o în propria grădină şi apoi a transmis Grădinii Botanice Alexandru Borza din Cluj câteva exemplare presate, care se găsesc şi azi în colecţia muzeului acestei grădini. Încă din anii 1900, această plantă era pe cale de dispariţie datorită supra-păşunatului, exemplarul colectat de Porcius fiind deja afectat de păşunat, neavând floare”, după cum au explicat reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, citaţi de agerpres.ro.

Planta a fost declarată endemit rodnean (delimitată în răspândire la acest teritoriu), însă ea a fost descoperită ulterior şi în Carpaţii Ucraineni, unde există şi azi o populaţie semnificativă. Descoperirea ce a avut loc acum câteva zile este considerată una notabilă, în condiţiile în care niciun exemplar al acestei specii nu a mai fost identificat în România de 112 ani. În perioada următoare, zona unde a fost redescoperită specia va fi inclusă în regim de strictă protecţie de către administraţia parcului, în vederea conservării fondului genetic.