Stadionul Portul din Constanța a găzduit, astăzi, partida demonstrativă de baseball Romania – SUA, echipa americană fiind constituită din militari cantonați la Baza Mihail Kogălniceanu. La stadion a ajuns şi ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, însoțit de primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Meciul a celebrat 70 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Jackie Robinson a debutat pentru echipa Brooklyn Dodgers în 1947. A fost remarcat ca un jucător cu calităţi excepţionale și a activat în cadrul ligii americane de baseball (Major League Baseball), purtând numărul 42.

Ulterior acest număr a fost retras, nici o echipă din Major League nemaialocând acest număr, în semn de respect. Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi toleranţei.

După ce un elev a intonat imnul României şi al SUA, primarul Constanței a aruncat prima minge.Toți jucătorii au purtat tricouri cu numărul 42.  Echipa României a învins cu 7 la 2 echipă americană.  Ambasadorul Hans Klemm a înmânat echipei câstigătoare trofeul Jackie Robinson. Spectatorii au  avea parte de o atmosferă de sărbătoare tipic americană, cu muzică, răcoritoare, multă bună dispoziție și surprize.

 

Te-ar putea interesa și: