Masca nu este de neglijat, şi asta o demonstrează experimentul făcut de oamenii de ştiinţă.
Tusea și strănutul fără o acoperire a feței expun persoanele care sunt în preajmă la ce este mai rău. Picăturile, particule mari care cad pe pământ sau aterizează pe suprafețe, sunt considerate principalul motor al transmiterii Covid-19.
Academicienii au derulat o serie de experimente cu oameni reali și manechini conectaţi la o mașină care simula tusea și strănutul. Au comparat numărul de picături care au aterizat pe o suprafață în fața unei persoane care tuşea și vorbea, cu și fără mască.
Concluziile sugerează că o persoană care stă la doi metri de cineva, care tuşeşte fără mască, este expusă la de 10.000 de ori mai multe picături decât cineva care stă la jumătate de metru distanță, purtând o mască de bază cu un singur strat.
Potrivit cercetătorilor, nici o singură picătură nu a fost emisă de voluntarii care purtau o mască chirurgicală. Ei au spus că și o simplă mască de bumbac este extrem de eficientă.
Cercetătorul principal dr. Ignazio Maria Viola, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Știam că măștile de față din diverse materiale sunt eficiente într-o măsură diferită în filtrarea picăturilor mici. Cu toate acestea, când ne-am uitat special la acele picături mai mari care sunt considerate a fi cele mai periculoase, am descoperit că și cea mai simplă mască de bumbac realizată manual, dintr-un singur strat, este extrem de eficientă”.
Purtarea unei măști de față poate face cu adevărat diferența
Oamenii de știință au comparat numărul de picături care au aterizat pe o suprafață în fața unei persoane care tușea și vorbea. În primul experiment, folosind manechini, echipa a cuantificat numărul de picături care se risipesc prin aer, folosind laserul și lumina UV.
În cel de-al doilea experiment, șase voluntari au primit sarcina să tuşeasccă și să vorbească timp de câteva minute cu și fără mască chirurgicală. Picăturile lor au fost prinse pe o lamelă plasată la cinci centimetri de gură și analizate la microscop. Atât la manechin cât și la om, măștile au ajutat să scadă numărul de picături proiectate pe suprafeţe cu mai mult de 1.000 de ori.
O singură tuse poate împrăştia aproape 3.000 de stropi, în medie, spun specialiștii. Însă strănutatul poate degaja până la 100.000 de particule.
Cercetătorii au estimat că o persoană care stă la doi metri de cineva care tuşeşte, fără mască, este expusă la zeci de mii de picături respiratorii față de cineva care stă la jumătate de metru distanță, purtând o mască de bază cu un singur strat, informează Daily Star.