Alexandru Rafila a atras atenția că românii nu știu ce să mai creadă din cauza haosului legat de bilanțurile prezentate de-a lungul pandemiei de coronavirus.
Alexandru Rafila, deputat PSD, a avertizat, astăzi, că incertitudinile care planează în privința datelor legate de pandemia de coronavirus au efecte devastatoare. În ceea ce privește încrederea românilor în autorități. Afectată este și zona medicală, și cea administrativă, și cea politică.
„Gestionarea cu succes a pandemiei de COVID-19 depinde de încrederea populaţiei în autorităţile publice şi în personalul medical. Dacă în cazul personalului medical este evidentă încrederea populaţiei în profesionalismul arătat în cele 14 luni ale pandemiei, nu acelaşi lucru se poate spune despre autorităţile publice.
„A prezentat câteva date neconcludente abia pe data de 13 mai”
Punerea la îndoială în repetate rânduri a cifrelor referitoare la testare, la numărul de pacienţi, registrele privind persoanele vaccinate prin declaraţii contradictorii şi cifre eronate, au creat un val de nemulţumire în rândul populaţiei”, a spus medicul Alexandru Rafila, luni după-amaiză, la dezbaterea Ora Guvernului, la care participă ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
„Propunerea PSD de recâştigare a încrederii publice prin investigarea de către o comisie formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor politice a situaţiei deceselor datorate COVID-19 a fost respinsă.
Comisia pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID a întocmit un raport la data de 7 mai, iar ministrul Sănătăţii a prezentat câteva date neconcludente abia pe data de 13 mai, l-a publicat la presiunea opiniei publice pe 14 mai”, a mai afirmat Alexandru Rafila în cadrul evenimentului respectiv.
Întrebările pe care i le-a adresat Alexandru Rafila ministrului Sănătății
Deputatul PSD i-a adresat mai multe întrebări ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă. O temă de discuție a fost legată de tergiversarea publicării raportului, de ce nu a explicat motivul pentru care cele două baze de date care se găsesc în coordonarea Ministerului Sănătăţii, la care apar diferenţe de aproape 30% privind numărul deceselor și de ce nu au fost evaluate periodic pentru a elimina erorile care au fost la maxim în intervalul 1 decembrie - 31 martie, când ministru era Vlad Voiculescu.