Încleştare pentru influenţă în Serbia

România susţine solicitarea părţii sârbe ca reprezentanţii Priştinei să apară în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, sub denumirea UNMIK/Kosovo şi nu sub cea de Kosovo, a declarat ieri, la Sofia, ministrul de externe Adrian Cioroianu.

BELGRAD

> Serbia a decis să depună plângere la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga împotriva Statelor Unite, care au susţinut şi au recunoscut proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo, a anunţat Branislav Ristivojevici, consilier juridic al premierului sârb, Vojislav Koştuniţa.

> Ambasada SUA la Belgrad a fost redeschisă ieri, după ce clădirea reprezentanţei diplomatice fusese devastată în timpul protestelor de săptămâna trecută.

> Ministrul sârb al economiei, Mladjan Dinkici, a salutat acordul cu Federaţia Rusă privind gazoductul Southstream, dar a dezvăluit că se opune vânzării a 51% dintre acţiunile companiei petroliere NIS către Gazprom. Dinkici a apreciat, într-o conferinţă de presă, că oferta de 400 de milioane de euro a Moscovei este umilitoare. Ministrul ar vrea ca NIS să rămână în proprietatea statului cel puţin până în 2013, când gazoductul va deveni operaţional.

> Sârbii din Kosovo au cerut, ieri, revenirea trupelor ruseşti de menţinere a păcii în zonă. Apelul a fost făcut de Consiliul Naţional Sârbesc. Rusia şi-a retras soldaţii din cadrul KFOR la jumătatea lui 2003.

> Uniunea Europeană, Rusia şi Statele Unite - garanţi ai Acordului de pace de la Dayton - au respins ieri apelul la secesiune al sârbilor bosniaci. Bosnia este alcătuită din două entităţi distincte: Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană.

MOSCOVA

> Statele Unite generează instabilitate în Europa prin sprijinul acordat independenţei Kosovo, susţine prim-vicepremierul rus, Dmitri Medvedev, favorit la alegerile prezidenţ iale din Rusia