Evenimentul Zilei > International > Incident aviatic deasupra Greciei. „Este vorba de o altă acţiune turcă inacceptabilă”
Incident aviatic deasupra Greciei. „Este vorba de o altă acţiune turcă inacceptabilă”

Incident aviatic deasupra Greciei. „Este vorba de o altă acţiune turcă inacceptabilă”

Guvernul de la Atena a anunțat că duminică a avut loc un incident aviatic în zona insulei elene Oinousses.

Un elicopter grec în care se aflau ministrul Apărării, Nikos Panagiotopoulos, şi şeful Statului Major al armatei Greciei, generalul Konstantinos Floros a fost vizibil perturbat de avioane militare aparținând armatei turce.

Incidentul aerian a fost, însă, negat de Turcia. Avioane militare elene au fost mobilizate pentru a intercepta aeronavele turce, care s-au îndepărtat fără incidente suplimentare.

„Turcia depăşeşte frecvent limitele dreptului internaţional şi ale relaţiilor de bună vecinătate”, a declarat luni Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

„Un astfel de comportament al Turciei nu ajută la reducerea tensiunilor, lucru pe care ar trebui să îl caute ambele ţări în acest moment”, a afirmat Nikos Panagiotopoulos.

„Este vorba de o altă acţiune turcă inacceptabilă, ceea ce confirmă rolul negativ pe care îl joacă Turcia în regiune, insistând cu percepţii anacroniste asupra relaţiilor internaţionale”, a subliniat Ministerul grec de Externe.

La rândul său, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că încearcă să amplifice tensiunile bilaterale.

„Avioanele noastre au efectuat misiuni de recunoaştere în cadrul activităţilor de rutină din Marea Egee. Tentativa de escaladare a tensiunilor prin dramatizarea unor zboruri de rutină nu este în beneficiul acestei ţări”, a declarat Hami Aksoy, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe.

Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor majore dintre Grecia și Turcia, care trenează de mai multe decenii din cauza revendicărilor teritoriale din Marea Egee. Tensiunile s-au amplificat în februarie, după ce Administraţia Recep Tayyip Erdogan a încercat să permită trecerea spre Europa a zeci de mii de imigranţi extracomunitari, potrivit dcnews.ro