UPDATE BULGARIA. Bărbatul care a ÎMPUȘCAT trei polițiști a fost ARESTAT după o operațiune de șase ore

UPDATE BULGARIA. Bărbatul care a ÎMPUȘCAT trei polițiști a fost ARESTAT după o operațiune de șase ore

Un bărbat din orașul Liaskoveț (județul Veliko Târnovo) a deschis focul asupra agenților de poliție atunci când aceștia s-au dus la locuința sa, pentru a-l reține sub acuzația că l-a amenințat pe directorul școlii din apropiere, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 19.00: Bărbatul care a ucis, azi dimineaţă, un agent de poliţie şi a rănit alţi trei în oraşul bulgar Liaskoveţ, a fost reţinut de poliţie, a anunţat ministrul bulgar de interne Ţvetlin Iovcev din tribuna Parlamentului. Petko P. (53 de ani) a fost rănit în timpul reţinerii şi este transportat la un spital din Veliko Târnovo. Operaţiunea poliţienească a durat mai bine de 6 ore, potrivit Agerpres.

Atacatorul, despre care se presupune că este bolnav mintal, ameninţase de mult timp că va trage în elevii din şcoala aflată în vecinătatea locuinţei sale, pe motiv că îl deranja zgomotul produs de ei. Directorul spitalului de la Veliko Târnovo, Stefan Tilev, a declarat că cei doi poliţişti răniţi grav cu armă de calibru mare au fost stabilizaţi şi vieţile lor sunt în afara oricărui pericol. Un al treilea poliţist a fost rănit mai uşor, cu o armă de calibru mic. UPDATE ora 11.30: Bulgarul Petko P. (53 de ani), care a ucis, în această dimineață, un agent de poliţie şi a rănit alţi trei în oraşul Liaskoveţ, judeţul Veliko Târnovo (centrul Bulgariei), ameninţase de mult timp că va trage în elevii din şcoala aflată în vecinătatea locuinţei sale, pe motiv că îl deranja zgomotul produs de ei. Directorul spitalului de la Veliko Târnovo, Stefan Tilev, a declarat pentru postul naţional de televiziune BNT că cei doi poliţişti răniţi grav cu armă de calibru mare au fost stabilizaţi şi vieţile lor sunt în afara oricărui pericol. Un al treilea poliţist a fost rănit mai uşor, cu o armă de calibru mic.

Bărbatul a deschis focul în jurul orei 06:00, când o echipă de poliţişti s-a dus la casa sa pentru a-l reţine, după ce ieri a ameninţat, din nou, că va deschide focul asupra copiilor de la şcoala Maxim Raikovici. Zona continuă să fie blocată de poliţie care nu permite accesul oamenilor, iar atacatorul s-a baricadat în locuinţa sa. Locuitorii clădirilor din zonă au fost evacuaţi. Patru psihologi de la Ministerul de Interne încearcă să-l convingă pe Petko P. să se predea, dar fără succes. În Liaskoveţ au ajuns şi forţe speciale de luptă împotriva terorismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretarul general al Ministerului bulgar de Interne, Svetlozar Lazarov, a recunoscut că problemele cu persoana respectivă au început din anul 2010. De atunci, bărbatul s-a baricadat în casa sa şi nu a ieşit nicăieri, refuzând să-şi predea armele, a declarat Lazarov, pentru postul de televiziune Nova TV. Oficialul bulgar a confirmat că potrivit datelor deţinute de poliţie, bărbatul este bolnav mintal. Anul trecut, atacatorul a trimis o scrisoare directorului şcolii din apropiere în care a avertizat că deţine arme de vânătoare şi că le va folosi împotriva elevilor. Directorul Nikolai Kojuharov a declarat că a primit prima scrisoare de la Petko P. în urmă cu patru luni. La 20 februarie, Kojuharov a alarmat poliţia şi de atunci poliţiştii patrulează în zona şcolii.

Mai mulţi experţi au criticat Ministerul de Interne bulgar, pentru că a ignorat ameninţările proferate de Petko P. şi pentru că nu a planificat bine operaţiunea pentru reţinerea sa, ceea ce a dus la victime printre poliţişti. Ivan Boiadjiev, specialist în securitate pe lângă Primăria Generală a Sofiei, a spus că ministrul de Interne, Ţvetlin Iovcev, trebuie să-şi dea demisia, deoarece poliţia nu a făcut nimic pentru prevenirea incidentului.

„Cineva avertizase în repetate rânduri instituţiile de stat că bărbatul va trage în copii. Nu a urmat nicio reacţie. Cine este nebun - bărbatul sau instituţiile?”, s-a întrebat retoric un utilizator al reţelei Twitter, citat de corespondentul Agerpres. Amenințări puse în practică Atacatorul l-a ameninţat cu moartea pe directorul şcolii aflate în apropierea locuinţei sale, pe motiv că îl deranja zgomotul produs de elevi,iar polițiștii s-au deplasat la domiciliul acestuia pentru a preveni un eventual atac. Moment în care bărbatul a deschis focul asupra lor, un polițist fiind ucis, iar alți doi răniți, potrivit informațiilor furnizate de către secretarul general al Ministerului bulgar de Interne, Svetlozar Lazarov.

Ulterior, atacatorul s-a baricadat în casă şi continuă să tragă în direcţia poliţiştilor, care au blocat zona. Potrivit posturilor locale de televiziune, bărbatul a avea probleme psihice şi ar deţine o mare cantitate de armament.