Închisoare pentru presiuni asupra magistraţilor

Închisoare pentru presiuni asupra magistraţilor

Cei care ultragiază poliţişti sau magistraţi ar putea risca, pe viitor, pedepse de până la 18 ani de închisoare.

Mai mult, presiunile asupra anchetatorilor sau sfidarea instanţei i-ar putea arunca după gratii chiar şi pentru un an nu doar pe cei vizaţi de anchete penale, ci şi pe cei care au statut de „victime“. Aşa prevede un proiect de modificare a Codului Penal, pe care Ministerul Justiţiei intenţionează să-l promoveze prin ordonanţă de urgenţă.

De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii, care i-a cerut MJ să „reintroducă în Codul Penal acele reglementări ce incriminează atitudini manifestate faţă de magistraţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu“, va lua în discuţie, azi, proiectul legislativ care i-a fost trimis pentru avizare.

Printre persoanele publice care, de-a lungul timpului, au jignit ori au făcut presiuni asupra magistraţilor se numără nu doar finanţatorul Stelei, Gigi Becali, care a căpătat deja notorietate, ci şi fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu. Cel din urmă a formulat chiar plângeri penale împotriva procurorilor anticorupţie care-l anchetau.

Deşi, în esenţă, proiectul MJ este susţinut de organizaţiile nonguvernamentale, acestea dezaprobă promovarea lui „în regim de urgenţă“. „Atât timp cât se preconizează simpla preluare a două texte de lege din proiectul Codului Penal, aflat în plin proces de dezbatere publică, nefinalizată, demersul apare ca fiind unul neserios şi grăbit“, susţine judecătorul Adrian Neacşu, preşedinte SoJust.

Defăimarea procurorilor: până la un an după gratii

Concret, proiectul de lege completează articolul 239 indice 1 din Codul Penal, prin majorarea pedepselor pentru cei care jignesc, ameninţă sau lovesc judecători, procurori, poliţişti, jandarmi, experţi sau executori judecătoreşti, astfel încât agresorii să poată fi arestaţi preventiv. Aşa se face că pedeapsa maximă pentru lovirea unui poliţist va creşte de la 3 la 4 ani şi jumătate de închisoare, iar cea pentru vătămarea corporală gravă a acestuia se va majora de 12 la 18 ani.

De pedepse maxime cuprinse între 3 şi 27 de ani de închisoare vor avea parte şi cei care ameninţă, lovesc sau sechestrează pe soţul sau o rudă apropiată a unui magistrat sau poliţist, pentru a-l intimida sau pentru a se răzbuna pe cel care-l anchetează sau l-a condamnat deja.

De asemenea, „declaraţiile publice defăimătoare la adresa judecă torului, procurorului ori a organelor de cercetare penală, făcute în scop de intimidare sau de influenţare a acestora, de oricare dintre părţi, precum şi de făptuitor, învinuit sau reprezentanţii lor, în timpul unei proceduri judiciare, se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă“.

Pedepse similare vor primi şi cei care sfidează organele judiciare, adică îi jignesc sau îi ameninţă pe magistraţi ori fac gesturi obscene în faţa acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News