Închipuiri ale bucureștenilor despre viitorul orașului lor

În cadrul candidaturii Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, bucureștenii sunt invitați să devină participanți activi la viața orașului. Mulți bucureșteni s-au implicat, au venit cu idei și, dacă acestea vor fi puse în practică, fața orașului se va schimba. Au fost selectate 25 de idei.

 Sub umbrela programului cadru Open Lab, B2021 propune o serie de instrumente care să atragă și să motiveze locuitorii să participe la dezvoltarea Bucureștiului. Unul din aceste instrumente este Acceleratorul de Idei, un apel deschis pentru idei care au o contribuție pozitivă la viața orașului prin colaborări transdisciplinare, schițând felul în care acesta s-ar putea transforma dacă ar deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Între 21 aprilie și 23 mai, bucureștenii au propus 140 de idei de animare și transformare a orașului, prin proiecte precum grădini urbane, festivaluri de muzică și artă stradală în cartiere sau inițiative adresate comunităților din toate cartierele, și nu doar din centru.

În urma jurizării, echipa Curatorium B2021 a selectat 25 de idei pentru a intra în Acceleratorul de Idei.

Iată care sunt acestea: Bucharest Disaster Detour, Centrul Cultural Comunitar Șoala Ferdinand, Save or Cancel, Cinema/Teatrul de vară-Capitol,

Maraton de filme hibride docu- ficțiune, Festival anual de muzică în parcul din Aleea  Livezilor din Ferentari,Mediul sonor bucureștean, Kit dinamic pentru copiii cu disabilități, Film experimental Delta Văcărești, Periferia, Poezia în stradă, Proiecte artistice creație colectivă, Arhivare fotografică a grădinilor publice, Oamenii invizibili, Grădina din Gara de Nord, Grădina din Gura Siriului, Dezindustrializarea Bucureștiului/experiențe individuale/documentare/evenimente performative, Pop up Event kit, În jurul pomului: landscape design în cartier, Instalații Monumental - Bucharest Outdoor Museum, Harta senzorială a Bucureștiului cultural, Gropi acoperite cu rășină translucidă, Instalație de grădină pe bloc, Văcărești. Dudești. Calea Frântă, Cercetarea și cartarea depresiei.

Între 6 și 8 iulie va avea loc un atelier în cadrul căruia participanții vor primi sprijin din partea invitaților români și străini invitați să coordoneze consolidarea ideilor selectate. Aspectele abordate de către invitați vor include: rolul artelor ca vehicul de schimbare, concepte pentru dezvoltare locală și comunitară, concepte pentru tranziția de la proiecte pilot la programe, considerente juridice pentru prototipare de idei, design transdisciplinar.

De asemenea, Acceleratorul de Idei este și o platformă de dialog și co-creare între participanți, aceștia fiind încurajați să își asocieze ideile, pentru a da naștere unui proiect cu impact și resurse mai mari.

În perioada 9 – 19 iunie 2016, după ce participanții au dezvoltat proiectele în cadrul atelierelor, vor avea posibilitatea de a le propune pentru finanțare. Astfel, între 5 și 10 proiecte vor fi implementate până la data de 30 septembrie, informează echipa București 2021.