Încetinirea economică în zona euro va persista, conform S&P

Încetinirea economică în zona euro va persista, conform S&P

Încetinirea economică în zona euro va persista, conform S&P. Agenția, a cărei credibilitate a fost grav afectată de criza subprime din 2007, a revizuit descrescător perspectivele pentru Europa.

S&P se așteaptă la o creștere slabă a economiei în zona euro, scrie MoneyReview. În raportul pentru trimestrul al treilea, agenția de rating și-a menținut neschimbată prognoza de creștere de 0,6% anul acesta, față de 3,4% în 2022.

Pentru 2024, ritmul de creștere se va accelera puțin până la 0,9%, urmând să revină la o creștere anuală de 1,5% în 2025-2026, după cum notează analiștii.

Încetinirea va persista întrucât stimularea post-pandemie a economiilor se atenuează, iar inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor influențează puternic cererea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce urmează pentru zona euro

„În timp ce primul sezon turistic normal din 2019 încoace este un element de susținere a economiei în trimestrul al treilea al anului 2023, riscul ca economia zonei euro să se prăbușească într-o ușoară recesiune ulterior, odată cu venirea noului an rămâne ridicat”, notează analiștii.

Deși S&P își păstrează neschimbate previziunile de creștere pentru zona euro, recomandările lor geografice s-au schimbat. Agenția a revizuit în scădere previziunile pentru 2023 și 2024 pentru țările care au o dependență ridicată de comerțul exterior și în care piața imobiliară internă trece printr-o corecție abruptă, precum Germania și Țările de Jos.

În schimb, a îmbunătățit previziunile, în special pentru 2023, pentru țările în care inflația scade mai rapid și piața muncii se dovedește mai rezistentă decât se aștepta, cum ar fi Spania și Belgia.

Piața muncii, factorul determinant

Potrivit S&P, una dintre marile agenții de rating a căror credibilitate a fost grav afectată după criza subprime din 2007, factorul determinant pentru perspectivele de creștere în 2024 va fi piața muncii.

O creștere a venitului real disponibil va compensa efectele asupra cererii ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor, în timp ce, dimpotrivă, dacă piața muncii înregistrează un regres mai mare decât se preconizează, atunci s-ar putea să fie nevoie ca previziunile economice să fie revizuite în scădere.

În ceea ce privește inflația, S&P și-a redus semnificativ previziunile pentru 2023 la 5,6% de la 5,8%. Pentru 2024, S&P preconizează o rată a inflației la 2,7%, dar nu se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să revină la ținta de 2% până în a doua jumătate a anului 2025.

(Traducerea: Carolina Ciulu; RADOR RADIO ROMÂNIA)