Potrivit anchetatorilor, în 2008-2014 Shestun a transferat ilegal patru loturi de teren public într-o companie privată, prejudiciînd guvernul local cu 62 milioane ruble (965.000 dolari). Procurorii l-au acuzat mai târziu de primirea unei mite de 9,4 milioane de ruble (146 000 de dolari).
 

Shestun și-a tăiat încheietura mâinii cu un fragment de lamă de ras de unică folosință, după ce a spus instanței că  „a rămas doar un singur argument – viața lui", a declarat secretarul de presă al lui Shestun, Vlad Rucin. „Shestun a spus curții că a fost torturat și bătut, că a stat în spatele gratiilor timp de un an fără nici o dovadă de vină", ​​a spus Rucin, care a fost prezent în timpul ședinței. „Familia lui a fost persecutată și lipsită de mijloacele de trai". Shestun a participat la ședința de audiere prin intermediul conferinței video din centrul de detenție, el fiind spitalizat, relatează themoscowtimes.com.
 

Biroul de presă al Serviciului Federal Penitenciar a confirmat că Shestun a încercat să se sinucidă și că i sa dat îngrijire medicală, dar a spus că nu are nevoie de spitalizare. În cursul ședinței, Shestun a declarat că cazul împotriva lui a fost răzbunarea lui Ivan Tkachev, șeful serviciului de contrainformații de credit și finanțe al Serviciului Federal de Securitate (FSB). Shestun, care a fost în greva foamei, din februarie până în mai curent, a refuzat să mai mănânce, din nou, din 14 iunie. El a cerut să înceteze persecuțiile asupra lui și a familiei sale.