Evenimentul Zilei > Actualitate > Începutul sfârșitului? ISIS dă ÎNAPOI pe toate fronturile!
Începutul sfârșitului? ISIS dă ÎNAPOI pe toate fronturile!

Începutul sfârșitului? ISIS dă ÎNAPOI pe toate fronturile!

Intervenția directă a Moscovei în Orientul Mijlociu pare să fi creat o adevărată emulație anti-ISIS.

Patruzeci de membri ISIS au fost uciși în acest weekend de un atac aerian în centrul Siriei, a anunțat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Avioane neidentificate au țintit un convoi de 16 vehicule în noaptea de sâmbătă spre duminică, în provoncia Hama, ucigându-i pe jihadiști.

OSDO, care dispune de o vastă rețea de surse pe teren, nu a putut preciza dacă avioanele aparțineau forțelor siriene sau ruse, scrie Le Point. „Însă, cu siguranță, nu aparțin coaliției conduse de Washington”, a asigurat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. Acesta a adăugat că trupurile carbonizate ale militanților ISIS zăceau împrăștiate la locul atacului.

Forțele aeriene siriene execută raiduri aproape zilnic în zona aflată la răsărit de Hama, unde ISIS menține o serie de poziții fortificate.

Convoiul de jihadiști a fost lovit în timp ce se îndrepta dinspre fieful sirian al ISIS, orașul Raqqa, spre frontul din jurul localității Hama.

Rusia, aliata regimului de la Damasc al președintelui Bashar Al-Assad, a început să efectueze din 30 septembrie raiduri aeriene împotriva adversarilor acestuia, printre care și ISIS.

În același timp, de mai bine de un an, în spațiul aerian sirian și iralian operează o coaliție internațională condusă de Statele Unite care execută raiduri împotriva țintelor ISIS.

Ofensiva anti-ISIS a Bagdadului

Și în Irak, ISIS a suferit înfrângeri importante. Forțele Bagdadului au avansat duminică pe trei fronturi în fața jihadiștilor, distrugând punctele de rezistență ale acestora din interiorul și dimprejurul localității Baiji, apropiindu-se de Ramadi și Hawija, a declarat un purtător de cuvând al forțelor militare irakiene.

Trupele Bagdadului, sprijinite de unități paramilitare, au lansat săptămâna trecută o amplă ofensivă asupra Baiji (circa 200 de kilometri de Bagdad), unul dintre punctele cele mai fierbinți de când ISIS a pornit campania sa fulgerătoare în iunie 2014.

Forțele anti-ISIS, printre care mai multe mii de combatanți Hashd Al-Shaabi (trupe paramilitare de șiiți sprijiniți de Iran), au recucerit cea mai mare parte a orașului Baiji și a împrejurimilor sale.

Un general de poliție irakian a declarat:

„Încă mai ‘perie’ anumite cartiere din Baiji, printre care Tamim în vest și zona pieței din centru. Câțiva membri ISIS încă se mai află acolo.”

La rândul său, un general de armată de la Bagdad, citat de săptămânalul francez, a descris avansarea forțelor irakiene în sectorul Baiji drept „cea mai mare victorie din 10 iunie 2014 încoace”, dată la care ISIS și-a lansat campania care a semănat panică și degringoladă în rândurile forțelor armate irakiene.

Cel mai important bastion al ISIS în Irak este Mosul, al doilea oraș al țării ca mărime și importanță.

Se strânge lațul în jurul Ramadi

Forțele guvernamentale ale Bagdadului au reușit treptat să reia controlul asupra tuturor sectoarelor pe care ISIS le-a cucerit la sud de Bagdad, și a altora din nord, precum Tikrit.

Ele avansează acum spre Mosul în nord, și încercau duminică să încercuiască Hawija, bastion al ISIS la est de Tigru.

Un oficial militar a explicat:

„Operațiunea a început în două sectoare, unul la vest de Kirkuk (nord-est de Hawija), în apropiere de Al-Fatha, și altul la sud de Kirkuk, în apropiere de bazinul petrolifer de la Allas.”

Forțele kurde au avansat și ele în ultimele săptămâni, înregistrând câștiguri de teren la sud-vest de orașul Kirkuk, aflat sub controlul lor.

Duminică, la Kirkuk, a avut loc o reuniune la care au participat reprezentanți ai forțelor militare irakiene, ai forțelor kurde și politicieni locali pentru o mai bună coordonare între ele, a anunțay guvernatorul provinciei, Najmedine Karim.

Lațul se strânge și în jurul orașului Ramadi, centrul administrativ al provinciei vestice Al-Anbar, controlat de ISIS. Aici, trupele Bagdadului sunt sprijinite de combatanți sunniți și de raidurile aeriene ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite.

Generalul Ismail Mahalawi, comandantul operațiunilor din Al-Anbar, a declarat:

„Sectorul Albu-Farraj este acum în totalitate sub controlul nostru. Orașul Ramadi este complet izolat în nord.”