Începerea noului an școlar vine cu vești mai puțin plăcute pentru părinți și elevi. 2.400 de copii din 12 localități din România vor începe noul an școlar în sistem online, din cauza ratei de infectare care a depășit 6 la mia de locuitori, a anunțat, vineri seară, ministrul Sorin Cîmpeanu.
Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății prevede ziua de vineri ca zi de referință pentru scenariile care se aplică la nivel de învățământ, pentru următoarea săptămână. Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că 12 dintre localitățile României au depășit rata de infectare de 6 la mia de locuitori, motiv pentru care elevii din aceste teritorii vor începe noul an școlar în sistem online.
Reînceperea noului an școlar: 2.400 de elevi vor urma cursuri în sistem online
„Este vorba de 6 localităţi în Satu Mare, două localităţi în Arad, o localitate în Sălaj, o localitate în Teleorman, o localitate în Dolj, care au depăşit rata de 6 la mie. Numărul total al elevilor care învaţă în aceste localităţi este 2.400. Este vorba de mai puţin de 1 la mie din numărul elevilor din România, 2.400 de elevi învaţă în aceste localităţi şi, din păcate, nu vor avea şansa participării cu prezenţă fizică începând de luni, cu ceremoniile de deschidere a anului şcolar. (...)
Ne exprimăm speranţa, ne uităm, unele sunt foarte puţin peste 6 la mie, ne exprimăm speranţa că vor reveni cât de curând sub 6 la mie, în aşa fel încât, de săptămâna viitoare să poată merge şi ei la şcoală cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Părinții nu sunt foarte mulțumiți de măsura în cauză. Doar 8% dintre aceștia vor şcoală online pentru copiii lor, anul acesta, iar ceilalţi nu exclud complet cursurile de la distanţă, însă se tem de lacune în educaţie, potrivit datelor unui sondaj desfăşurat de o platformă de recrutare online.
Sorin Cîmpeanu: „Cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic”
Ministrul Educației a mai precizat că noul an școlar va începe de luni, 13 septembrie, pe premisa că este necesară păstrarea școlilor deschise. „Cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic în cele mai bune condiţii posibile.
Începem noul an şcolar de la premisa că este imperios necesară menţinerea şcolilor deschise, cu învăţământ în format fizic cât de mult posibil. Trebuie să ne îndreptăm spre o normalitate în care elevii să beneficieze de activităţi didactice echitabile, în care diferenţele de acces să fie reduse la minimum. Elevii vor fi prezenţi în şcoli, aşa cum sunt obişnuiţi să facă şcoală şi aşa cum ştim că este benefic atât din punct de vedere al dezvoltării coerente a competenţelor, cât şi al sănătăţii psiho-emoţionale a acestora şi doar în situaţii excepţionale, când sănătatea lor sau a celor din jur este în pericol, vor rămâne acasă, pentru învăţare online”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Conform oficialului, este necesar ca elevilor să li se creeze un „cadru sigur” în care să fie respectate măsurile de protecție împotriva coronavirusului, pentru ca transmiterea SARS-COV-2 să fie una redusă.
„De asemenea, este esenţial să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur şi că e nevoie de continuarea anumitor măsuri de protecţie, aşa încât transmiterea să fie cât mai mică posibil”, a mai precizat ministrul.