Taxa pe medicamente aprobată ieri de Guvern stârneşte critici atât dub partea producătorilor internaţionali de medicamente, care reclamă faptul că nu pot susţine această taxă, cât şi din partea producătorilor români, care spun că vor scoate din piaţă multe pastile.
"Industria de medicamente nu poate susţine taxa aprobată ieri de către Guvern, care prevede că diferenţa dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de producatorii de medicamente. Anul trecut, de exemplu, a fost alocată o sumă pentru consumul de medicamente cu peste 1 miliard RON mai mică decât necesarul real de medicamente", susţin reprzentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Aceştia sunt nemulţumiţi că nu le-au fost luate în considerare propunerile la elaborarea legii. "În fiecare an, pe parcursul ultimului deceniu, statul a alocat un buget subevaluat pentru medicamente, contând pe rectificările bugetare ulterioare şi pe sustinerea producatorilor de medicamente. În consecinta, speram ca guvernul să înţeleagă că în actualul context economic acest lucru nu mai este posibil şi ca este necesara stabilirea bugetului anual de medicamente pe baza nevoilor reale ale pacientilor din Romania", a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct la ARPIM.
"Multe medicamente ieftine vor dispărea de pe piaţă" Nici producătorii de medicamente generice nu sunt mai mulţumiţi de noua taxă şi reclamă faptul că vor fi mai loviţi decât producătorii de medicamente originale, scumpe. "Lista de medicamente C, pentru programe de sănătate, a fost modificată tocmai pentru a încuraja consumul de medicamente generice. Practic, orice creştere vom avea va ajunge înapoi la stat. Dacă creşterea e de la 100 la 150, 50 se iau înapoi de stat", exemplifică preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoş Damian. El îl contrazice pe ministrul Sănătaţii, care declară că pacienţii nu vor fi afectaţi de decizie. "Vor fi afectaţi pentru că multe medicamente, pe care nu le vom mai putea susţine, vor dispărea de pe piaţă". CITIŢI ŞI:
- Guvernul a aprobat taxa de clawback. Vezi cât vor plăti producătorii de medicamente