Postul Adormirii Maicii Domnului începe anul acesta vineri, pe 31 iulie, și nu pe 1 august, ca de obicei.
De regulă, se lasă sec pe 31 iulie şi postul începe la 1 august, însă, conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă anul acesta) se lasă sec cu o zi mai înainte.
„De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin”, se precizează în Liturgica Generală semnată de Pr. Prof. Ene Braniște.
Însă, anul acesta sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade într-o zi de sâmbătă, deci postul se încheie în ajun, în 14 august.
Acest post este cunoscut și ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei și îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători din această perioadă: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Originea acestui post se află în veacul al VI-lea când începe să se dezvolte cultul Maicii Domnului, însă durata postirii diferea de la o regiune la alta.
Uniformizarea datei și duratei, așa cum sunt ele astăzi, are loc abia la sinodul local de la Constantinopol, în 1166, condus patriarhul Luca Crysoverghis.
Adormirea Maicii Domnului mai este numită și „Paștile Verii”, de aceea și postul care pregătește această mare sărbătoare este mai aspru.
Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu în Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește.
Sfinții Părinți ne învață, însă, că postul, fără rugăciune și fapte bune, nu are nici o valoare.