Sinaxar, Botezul Domnului (Boboteaza) Harți.

În "kalendar": Boboteaza, Iordanul, Apă-Botează, Chiraleisa, Arătarea.

Antropologic, „A doua din ciclul celor trei zile de mare sărbătoare ale noului an, Boboteaza, Botezul lui Iisus, este o sărbătoare creştină care iese în evidenţă numai prin referire constantă la păgânismul perioadei din care face parte. Işi fac prezenţa binefăcătoare lupii, apărând ca instrumente punitive divine, îndreptate împotriva demonilor sau a oamenilor. Într-un fel putem spune că intrăm în noul sezon neoficial al Lupului (Lupul Şchiop), cu o prezenţă pregnantă în timpul Filipilor de iarnă” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 38.

Mulţumesc încă odată doamnei Antoaneta Olteanu, această regină a folclorului, etnografiei, mitologiei şi a antropologiei româneşti, care are dreptate, şi aici, ca întotdeana. Ce plăcere sofisticată să citeşti „Şcoala de solomonie”, sau să intri în sufletul imperiului rus, sau să înţelegi calendarul tradiţional, cel adevărat, folcloric al românilor. Mulţumesc, Doamnă! Cred că așa este normal și civilizat să faci, când folosești, o mică parte, din produsul intelectual al cuiva. Fără nicio adresă, dar mulțumesc celor, mulți, foarte mulți, care mi-au scris. Să știți că m-a emoționat solidaritatea domniilor voastre!

O să țin cont de dorința domniilor voastre, o să INTRODUC ZILNIC ÎN FIECARE ZODIE, ALEATORIU, CÂTE CEVA DIN SFATURILE GENERALE PENTRU 2017!

La 17 zile de la începutul serbărilor de iarnă, de schimbare a anului, acum două, trei, patru, cinci, şase mii de ani ca şi acum zeci de mii de ani se încheia perioada petrecerilor, a exceselor de tot felul, prin purificare. Purificarea prin apă! Să ne amintim de Marea Purificare, Potopul!

Julius Lips, marele antropolog german, relatează că, demult, în Europa, societăţile secrete de războinici, care au un urmaş direct în Căluşarul, aveau datoria să se spele de păcate prin apă. 

Şeful de război, căpetenia, turna apă pe capul fiecărui războinic, pe rând, rostind „păcătos ai fost, curat eşti acum”. Casele, societăţile de tineri aspiranţi la titlul de războinic, ei bine, tinerii erau şi mai cutezători: se aruncau în apa unui râu şi scoteau o pietricică cu care veneau repede la căldura focului, ca dovadă a curajului lor. Mai mureau unii, din cauza şocului, şi atunci se spunea că demonii nu l-au lăst pe bietul băiat să devină războinic.

Credinţa de pe atunci, care s-a transmis până în ziua de astăzi, este că omul devenea rău, lacom, crud, depravat dacă era posedat de unul sau mai mulţi demoni. Prin purificarea rituală cu apă aceşti demoni minori erau obligaţi să fugă din omul posedat şi să se ascundă "după Lună" cum spun unele legende nordice, sau în arbori şi animale aşteptând un prilej bun.

Se spune că în această zi începe „fuga Lupului Şchiop” şi a celorlalţi Filipi, care după ce preotul declară  „chiraleisa” încep să fugărească cu o viteză cosmică demonii întârziaţi care nu au avut timp să se ascundă.

Cu toate că Lupul, Magistratul, cum îi spuneau romanii, are doar trei labe, semn al unei diminuari ale puterii fiarei celeste prin sacrificiu ritual, "a răscumpărat oamenii de la Zimbrul din Răsărit, (lupta permanentă a localnicilor cu slavii) el se deplasează cu viteza gândului lui Zamolxe. Şi aşa, cu această viteză fantastică, de milioane de ori mai mare decât cea a luminii, pentru că Lupul Şchiop nu se supune fizicii universului noastru, tot îi trebuie şase luni să ajungă la Capătul Lumii, al Pluriversului! Lupul Şchiop păstrează o matrice materială, este foarte puţin, foarte puţin inerţial, el devine pentru o milionime de secundă material când muşcă trădătorii de ţară de inimă sau de ficat, sau sfârtecă în două cu formidabilii colţi de aur pe demonii ajunşi din urmă!

Şi astăzi, televiziunile mai arată unii „excentrici” care fac baie la copcă pe ger şi gheaţă. Sau obiceiul scoaterii Sf. Cruci din apa rece ca gheaţa, aruncată de episcop, sau de preot! Sunt obiceiuri vechi, de zeci de mii de ani.

Ne place, sau nu, suntem aceiaşi, cu aceleaşi obiceiuri, cu Legea strămoşească, cu marea tradiţie europeană, poate ultimii păstrători ai originarului, chiar dacă se mai schimbă denumirile!

Dragi lupi, padawani și hobbiți, ieri, pe Dimineața Astrologilor un astrolog mexican ne-a cerut ajutorul. Și am început cu toții să căutăm prin codexuri vechi și mărturii ale preoților care i-au însoțit pe conquistadori. O problemă de astrologie maya-aztecă.

Căutând pe net originalul, în format electronic, al ”Codex Florentinae” de la sfârșitul secolului XVI, am dat peste un studiu foarte interesant al lui Sebastian Purcell, profesor asociat de filozofie la o universitate din New York. Vă fac părtași și pe domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți, pentru că se referă la ceea ce caută orice om sănătos la cap, fericirea! În versiunea aztecă, după cum apare în codicele florentin.

Aztecii aveau, în secolul XVI, o civilizație înfloritoare, comparabilă cu cea a Greciei Antice, în timpul orașelor-republici. Aveau filozofi și sofiști, la fel ca grecii. Să ne amintim că Aristotel spunea că universalitatea rațiunii este cheia tuturor fericirilor și că acestea au originea într-un corp sănătos și un caracter plin de virtuți!

Și aztecii au căutat să explice cum se poate ajunge la fericire. Dar, spre deosebire de greci, nu au pornit de la om, de la rațiune și caracter, ci de la ceea ce este înafara omului, de la natură. ”Pământul este alunecos și înșelător” spune înțelepciunea aztecă. Omul este supus greșelii, poate aluneca oricând, lucruri rele se pot întâmpla. O mamă din aristocrația aztecă își povățuia fiica: ”Pământul nu este un loc bun. Nu este un loc al fericirii, al bucuriei, al satisfacției. Este mai curând un loc al oboselii-bucurie, al durerii-veselie”.

Un poem filozofic de o frumusețe rară este atribuit lui Nezahualcoyotl, savantul conducător al orașului Texcoco. Iată câteva versuri-idei, parcă ar fi o poezie contemporană: Prieteni, în picioare, am scăpat de prinți, haideți, luați flori și evantaie, sunt Nezahualcoyotl, cântăreț vestit și mare șef de orchestră, haideți, ridicați-vă și cântați, ridicați-vă și dansați, sunteți cu toții copiii mei, vă iubesc pe toți, la fel, luați-vă ciocolata, floarea copacului de cacao, să o beți pe toată, dansați, cântați, strigați, nu aici este casa noastră, nu aici trăim cu adevărat, pregătiți-vă de plecare!

Să observăm similitudinea ideilor cu Biblia, I Corintieni, 15:32:… să mâncăm și să bem, mâine vom muri!

De fapt, ceea ce filozofia aztecă a spus, este cum trebuie să trăiască omul, când știe că durerea, boala, minciuna și înșelătoria sunt prezențe în viața lui. Răspunsul aztecilor este ”neltiliztli”.  Ceea înseamnă ”rădăcini bune”, dar, de asemenea ”adevăr” și ”bunătate”. Nu ajungi ușor la ”fericire” spun filozofii azteci, poate printr-un miracol, un accident al destinului. Trebuie să pornești, de la niște rădăcini bune, în număr de patru.

Primul nivel este cel fizic, al corpului. Aztecii nu mâncau mult, singura plăcere alimentară era ciocolata, o băutură lichidă, erau mai mult lacto-vegetarieni. Practicau zilnic un fel de yoga, din care ni s-au transmis în codexuri și basoreliefuri mai multe posturi și mantre.

Al doilea nivel este al caracterului. Trebuie să ai un caracter virtuos și puternic în așa fel ca să ai un bun echilibru între ”inimă” sediul dorințelor și ”față” originea rațiunii.

Al treilea nivel se referă la social, la rolul pe care trebuie să-l joci în comunitate, în societate. În societatea noastră modernă suntem niște rotițe într-un mare mecanism. Încercăm să fim fermieri, șoferi, medici, ingineri etc buni ca să ocupăm un loc de cinste în societate. Aztecii nu aveau această viziune îngustă, individualistă, egocentristă. Ei aveau un calendar de sărbătoriri și ritualuri, în care TOȚI simțeau că au rolul lor, că sunt importanți și folositori orașului. Era o formă de educație morală în slujba comunității.

Al patrulea și ultimul nivel este ”teotl”, nivelul de existență divin. Aztecii credeau că ”Dumnezeu” este Natura și cred că aveau dreptate, natura este una dintre ipostazele divine. Celelalte trei nivele, dacă erau îndeplinite duceau la teotl. Dar nu întotdeauna și nici obligatoriu! Dar, practicarea poeziei filozofice era un atuu în plus ca să ajungi în nirvana aztecă!

Ce complicat și simplu, în același timp! Până la urmă, societatea nostră nesimțită și gata de distracție cu orice preț, apare inferioară vechii civilizații aztece care considera că să faci un lucru bun și folositor este mai important decât să te bucuri de el!

Ceea ce fac și eu cu articolele mele și horoscoul zilnic, vi le dăruiesc în fiecare zi, cu convingerea, aztecă, mayașă, de ce nu, din Atlantida, sau din Orion, că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  De Bobotează nu începe nimic nou, nu lua hotărîri importante. Cumpătare, s-ar putea putea numi această zi. Ai nevoie de puţină linişte, relaxare şi de distanţă faţă de problemele altora! Cu toate că pare a fi încă o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când discuţi, negociezi şi mai ales în convorbirile la telefon! Nu promite nimic, mai ales membrilor familiei. Oricum, majorităţii nativilor din zodie nimic notabil nu i se poate întâmplă!

TAUR   După orele de activitate, de muncă – cumpărături şi distracție. Descoperi  cunoştinţe comune despre care nu mai aveai veşti demult. Atenţie, multă discreţie şi prudenţă, nu da din casă! Mici succese care îţi lumineză astăzi sufletul. Ai mare nevoie de aceste confirmări ale valorii tale ca să-ţi întărească încrederea în forţele proprii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Dacă telefonul tău nu sună asta nu înseamnă că rudele tale, copii, părinţii, prietenii te-au uitat. Toată lumea este ocupată cu adaptarea la regimul de muncă, sau cu pregătirea petrecerilor e mâine.

GEMENI   Ai foarte multe gânduri şi planuri. Fă o listă de priorități, ia-o pe rând, secvențial. Relaxează-te activ, adică fă puţin sport, poate la o sală. Nu pleca la drum lung, poate o să ningă! Conflict dintre simţăminte şi logică. Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează, doar. Nu lua decizii importante. Amână toate întâlnirile pe care le poţi reprograma. Nu te implica în promisiuni strategice, pe termen lung. Nu, nu, nu, astăzi! Organizează-ţi o seară festivă, meriţi după tot efortul făcut să refuzi pe toată lumea. Aşa poate o să înveţi să nu mai lași folosit de alţii. 

RAC  Atenţie la o posibilă discuţie legată de încetineala ta. Poți replica că faci lucrurile temeinic, că graba strică treaba. Nu îţi place mediul în care lucrezi  şi vrei să schimbi iaraşi ceva! Nu te lăsa copleşit de rutina zilnică, căută să te distrezi şi să legi noi prietenii. Schimbă-ţi cercul şi locurile pe care le frecventezi. Uită-te bine în jur. De obicei oamenii de calitate nu sar în ochi, dar strălucesc prin vorbe şi fapte.  Atenţie la regimul alimentar şi la primul semn de răcelă sau gripă.  Nu pleca la drum, mai ales la drum lung!

LEU  Trebuie să ai mai multă grijă de sănătatea ta. Încep să scârţâie câte ceva, deocamdată, dar care te avertizează că trebuie să încetineşti ritmul şi să inviți şi pe alţii să tragă la edec. În luna ianuarie a lui 2017 stai liniștit pe coada ta și cască prelung. Nu este nici timp de măritiș, nici de speculații la bursă, nici de plecat în Patagonia. Stai acasă și bea ceai fierbinte. Merge și puțin rom din insulele fericirii. Nu trebuie sa faci din problemele altora cruciade proprii, dar nici să ignori pe aproapele tau care are cu adevărat nevoie de ajutor!

FECIOARĂ  Începi să înţelegi că ai mai mult de construit pentru viitor decât măruntele griji pentru gospodărie şi ai tăi. Pune pe hârtie gândurile care te frământă şi atribuie sarcini celor din casă. Nu trebuie să te prinzi în jocul celorlaţi, mai ales dacă bănuieşti că este aranjat. Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Evită intimităţile despre secretele altora, ca să nu faci şi tu confidenţe şi compromisuri costisitoare. Ascultă, însă, cu atenţie!

BALANŢĂ  Noua ta poziţie îţi creează o mare problemă. Trebuie să pari mulţumit, deşi nu eşti. Iar timpul ţi se pare prea scurt şi obligaţiile prea mari. Mai aşteptă puţin până să iei o hotărâre. Limitează cheltuielile la strictul necesar! Dimineaţa nu este favorabilă celor ce lucrează cu tastatura, celor ce crează, celor ce scriu, în general celor care lucrează cu capul. Ei bine, armonia şi pacea pe care o doresc Balanţele echilibrate pot rezolva uşor aceasta situaţie. Supraveghează cheltuielile şi redu-le sau renunţă la cele pe care le consideri extravagante. O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Există un timp pentru fiecare lucru!

SCORPION  De Bobotează ai sarcini şi griji noi. Poate, chiar pentru câteva zile. Dar trebuie să te obişnuieşti şi să te organizezi, nu ai de ales. Pe seară primeşti veşti bune, poate de departe. Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste.  Astăzi problemele Scorpionilor par să să devină mai serioase, e vineri, zi de cumpărături și ai probleme cu banii. Pentru că tu le consideri aşa. Dacă într-adevăr lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung.

SĂGETĂTOR  Eşti într-o situaţie care se numeşte cerc vicios. Problemele abia acum încep. Trebuie să te linişteşti şi cu mult calm să găseşti „ieşirea” din situaţie. Probabil, o vei lua de la capăt! Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social, entimental.  Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, stai ușor, abia a început, dar de departe nici cea mai proastă, așa încat poți să te strecori prin iarna aceasta medievală, geroasă şi incertă spre seară care trebuie, neapărat, să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic. 

CAPRICORN   Trebuie să ai răbdare şi să analizezi cu atenţie figurile noi din jurul tău. Profesional eşti pe drumul cel bun, dar trebuie să te concentrezi mai mult şi să fii atent la detaliile sociale. Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar, în luna ianuarie 2017. Mănâncă mai puţin şi mai des şi evită factorii alergeni.  Consumă, după excesele de sărbători, dacă nu ai ulcer sau altceva care contraindică, mai multe verzituri, salate, fructe şi lămâi, dar trebuie să eviţi fructele dintre cele care fermenteză rapid.

VĂRSĂTOR  Pentru că nu eşti în apele tale, ai nevoie de ”ceva”. Drept catharsis poate îţi cumperi ceva nou, ceva de îmbrăcat, cine știe poate o canadiană de iarnă. Astăzi eşti dispus să cheltuieşti pentru tine. Fii mai modest în pretenţii şi o să te simţi mult mai bine, pentru că o să le realizezi! Nu trebuie să te minţi că o să fie bine. Gândirea pozitivă nu înseamnă să te înşeli cu bună ştiinţă! O veste bună care te face să fii mulţumit pentru că ţi-a confirmat intuiţia. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă, semn de foc sau de apă, te va ajuta fie la serviciu, fie acasă. Nu pleca la drum!  

PEŞTI   O prietenă mai veche îţi iese în cale cu gânduri bune. Poţi avea încredere. Ieşiţi la o cafea şi vorbiţi despre modă, filme, telenovele. O să te simţi bine şi, la noapte, o să visezi frumos! Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior poți gasi calea. Pe de alta parte nu lua în serios toate bârfele şi intrigile făcute parcă special să-ţi amărască viaţa în această zi de Bobotează. De fapt, chiar aşa este! Poate că este un ultim examen înaintea promovării tale, sau a încasării unui bonus. Nu te mai linge pe botişorul tău de pește, pentru că nu eşti câştigător din start! Trebuie să convingi şi păstrarea calmului şi o atitudine civilizată sunt cheia reuşitei tale.